- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Милијардерка проглашена кривом за превару, прети јој 20 година робије

© AP Photo / Nic CouryЕлизабет Холмс
Елизабет Холмс - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Елизабет Холмс, која је основала компанију за тестирање крви „Теранос“, проглашена је кривом за превару инвеститора након вишемесечног суђења у Калифорнији. Тужилаштво је оптужило Холмсову да је свесно лагала о технологији која наводно може да открије обољење на основу анализе неколико капи крви.
Порота је прогласила Холмсову кривом по четири тачке оптужнице, укључујући заверу с циљем преваре инвеститора и по три тачке повезаних превара.
Оптужена је негирала оптужбе тужилаштва за које је предвиђена максимална затворска казна од 20 година.
Она није приведена и још увек није потврђен датум изрицања пресуде, али следеће рочиште заказано је за следећу седмицу.
Холмсова, некада најмлађа милијардерка на свету, оптужена је по укупно 11 тачака оптужнице, а проглашена је невином по четири тачке које се односе на обмањивање јавности.
Раздвојена пресуда уследила је након што је судија захтевао да порота, која је расправљала седам дана, донесе делимичну пресуду, јер није успела да се усагласи и постигне консензус по три тачке оптужнице.
Иначе, „Теранос“ је у једном тренутку био процењен на девет милијарди долара и та компанија је некада била популарна у Силицијумској долини, јер је најављивала револуционаран напредак у медицинској индустрији.
Ипак, новинарска истрага „Волстрит џурнала“ 2015. године показала је да основна технологија „Тераноса“ за тестирање крви не функционише, после чега је корпорација почела да губи кредибилитет, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала