- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Не видим разлог за непотписивање Темељног уговора

© Sputnik / Радоје ПантовићВладика Јоаникије
Владика Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да не види разлог зашто Темељни уговор Српске православне цркве и Владе Црне Горе не би био потписан.
„Не могу да говорим о роковима, када би могло да дође до потписивања уговора. Оно што је битно јесте да црква живи и са и без уговора, али понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто се Темељни уговор не би потписао“, рекао је Јоаникије.
У правном погледу, тај документ је важан, указао је у интервјуу за РТВ Никшић митрополит црногорско-приморски.
„Сигурно је да би наш положај био још боље дефинисан, јер би држава и црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подели надлежности. Као на пример што је регулисано са римокатоличком црквом. То треба свакој цивилизованој држави“, навео је митрополит Јоаникије.

„Не желимо да се мешамо у послове Владе“

Одговарајући на питања какав је данас однос актуелне власти у Црној Гори и Митрополије црногорско-приморске, Јоаникије је рекао да и једни и други имају своје обавезе и надлежности.
„Ми не желимо да се мешамо у послове Владе. Имамо коректну сарадњу. Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари сами решавају своје проблеме, нека нађу решење“, казао је митрополит.
Препоручује да се води озбиљан, одговоран и конструктиван дијалог, да се баве народом и да им приоритет буде да учине нешто за тај народ који представљају.
„Не бих ја могао да саветујем политичаре шта да раде и како да постигну договор. Ми имамо сувише посла у својој надлежности. Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе“, додао је Јоаникије.
С обзиром на то да су на снази нове епидемиолошке мере у Црној Гори, због пораста броја инфицираних вирусом корона, митрополит поручује да ако нас ово време упућује на скромност и на скромно прослављање Бадњег дана и Божића, неће тиме наша вера ослабити, пренео је портал РТЦГ.
„Она ће кроз ту скромност ојачати. Да се сви обрадујемо Христовом рођењу, да његова топлина уђе у наша срца, да нас обједини, измири. То је оно што желимо и себи и свим људима добре воље. И онима који мисле као ми и онима који другачије размишљају. Свима желимо радост и милост, благослов и све најлепше у празничним божићним данима“, нагласио је Јоаникије.
Владика бачки Иринеј Буловић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
РЕГИОН
Владика Иринеј Буловић: Не верујем да ће Темељни уговор бити потписан док је Кривокапић премијер
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
РЕГИОН
Кривокапић се огласио о Темељном уговору
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала