- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Епидемиолог упозорава: Није време за туризам, нека је лекарима Бог у помоћи

© Sputnik / Лола ЂорђевићРед испред ковид амбуланте
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Епидемиолог Радмило Петровић оцењује да би после празника број заражених на дневном нивоу могао достићи и 30.000 и позива људе да носе маске а невакцинисане да се што пре вакцинишу. Петровић упозорава да је код медицинског особља дошло до замора материјала и поручује: Нека им је Бог у помоћи.
Епидемиолошка ситуација поново се погоршава што показују и гужве испред ковид амбуланти широм Србије. Јуче је број новооболелих на дневном нивоу био изнад 5.000 а доктор Радмило Петровић каже да је немогуће зауставити ширење омикрона.

Нека је лекарима Бог у помоћи

Бројке ће у наредним данима сигурно бити изнад 10.000, 20.000 или можда чак 30.000 заражених, сматра Петровић. Епидемиолози тврде да су на наплату стигле прославе слава у децембру а да ће новогодишња окупљања тек пунити ковид амбуланте.
Епидемиолог Радмило Петровић каже за Спутњик да ће бити велики притисак на лекаре али да је олакшавајућа околност то што омикрон не даје тешке симптоме. Ипак пред нама је тежак период, сматра епидемиолог.

„Апсолутно ће за нас бити јако тежак период зато што су незгодно распоређени празници. Прошлог месеца био је Свети Никола чија је последица овај раст броја заражених. После тога је била Нова година а новозаражени ће сутра или прекосутра доћи до болница, па онда иде Божић. Имамо недељу дана од празника до празника, тако да ће се удвостручавати број и биће много оболелих. Али нека мојим колегама докторима и медицинским сестрама у амбулантама и болницама буде Бог на помоћи како ће да издрже све то. И они су људи, то је замор материјала, они су преморени а како ће издржати ово – не знам“, упозорава Петровић.

Није време за туризам – маска главу чува

Петровић додаје да није време за славље и уживање већ за уздржаност од одлазака на Копаоник, Врњачку Бању, Златибор и остале туристичке Меке. Истиче да би требало носити маску јер она спасава главу па би они који нису вакцинисани требало што пре да се вакцинишу.
„Али, коме то доказати? У кафанама, ресторанима, маркетима, нико маску не носи. Сви иду као да корона никад није постојала, то је толика недисциплина да је страшно. Ми смо недисциплинован народ и тешко је с нама изаћи на крај. Лако је Јапанцима, они су навикли да носе маске“, каже Петровић.

Следи „скривенији талас“

На констатацију да се омикроном заражавају и у земљама које нису имале организована окупљања епидемиoлог одговара да је омикрон сој лако преносив и да мала количина вируса изазива обољење.
„Додуше, не тако тешко, а тај који се заразио нема јаку клиничку слику. Моћи ће ту малу кијавицу или нелагодност, малаксалост, умор да припише слављу од Нове године и таквих ће бити много и дај боже да бар створимо имунитет. Али они могу да шире вирус и то не ваља. Биће много скривенији овај талас“, оцењује Петровић.
Додаје да је тешко прогнозирати колико би овај талас могао да траје а лекари поручују да је најважније да се људи са симптомима јаве на време, тестирају и добију адекватну терапију.
Иначе, по налогу министра здравља Златибора Лончара појачан је рад свих ковид амбуланти. То подразумева да је ангажован максималан број здравствених радника и тријажних амбуланти, а од четвртка, 6. јануара, пријемно-тријажна амбуланта у Градском заводу за плућне болести и туберкулозу на Звездари поново почиње да ради у ковид систему.
Истраживање омикрон варијанте вируса корона у Јужноафричкој Републици - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
СЗО се огласила о соју Б.1.640.2
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала