- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Државни непријатељ број 1 – шта Аустралија сада хоће од Ђоковића

© AP Photo / Hamish BlairНовак Ђоковић, Аустралијан опен 2021.
Новак Ђоковић, Аустралијан опен 2021. - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Српски тенисер Новак Ђоковић изазвао је општу буру по објављивању да је добио медицинско изузеће за улазак у Аустралију, како би се такмичио на Аустралијан опену. Иако није прекршио никаква правила, већ је сасвим насупрот томе поступио према свим, уследила је серија неоснованих напада од стране медија, па чак и аустралијских државника.
Мање од две недеље до почетка Аустралијан опена, Ђоковић и Тениски савез Аустралије објавили су да је најбољи тенисер планете, деветоструки шампион турнира, кренуо пут Мелбурна.
Објављено је да је добио медицинско изузеће и да има право да допутује у Аустралију, односно државу Викторија, која од почетка пандемије има можда и најригорозније мере против вируса корона.
И то је требало да буде то. Радост за све љубитеље тениса што ће Новак, упркос томе што, како ствари стоје, није вакцинисан, моћи да се такмичи на Аустралијан опену.
Међутим, то је било далеко од краја ове приче.

Јавност се обрушила на Новака

„Ко год буде избацио Ђоковића са Аустралијан опена више никада неће морати да плати пиво у Аустралији“, навео је тамошњи новинар Мет Волш.
Антиваксер број један на свету Новак Ђоковић лети на Аустралијан опен, упркос правилима забране за невакцинисане играче“, гласио је наслов британског таблоида „Дејли Мејла“.
„Ово је шамар у лице људима у Аустралији због тога кроз шта су многи морали да прођу у последње две године. Аустралијанцима није дозвољено да се врате кући, али, изгледа, ако сте богати и познати, онда за вас правила не важе“, гласио је један доста популаран коментар на Твитеру.
„Ђоковић ће сазнати шта значи када вас мрзи цела Аустралија. Ми смо добри и опуштени, све док нисмо“, гласила је претња новинарке Керен Свини.
Огласила се чак, из неког разлога, и Вљора Читаку.

Шта је то Ђоковић тачно урадио?

Љубитељима тениса који нису помно пратили целу ситуацију овакве реакције сигурно су упалиле аларм, не би ли сазнали шта је то толико лоше урадио Новак Ђоковић.
Да ли је неког убио, да ли је у Аустралију кренуо са нуклеарном бомбом или је, барем, грдно увредио тамошњи народ?
Шта је урадио па је заслужио, према некима, мржњу целог народа? Тачније, шта је највећи тенисер свих времена и деветоструки шампион Аустралијан опена урадио, па је заслужио, према некима, мржњу целог народа?
Испоставиће се да није урадио ништа што је икога угрозило, ништа што је против правила, ништа због чега би ико требало да реагује, а камоли нешто више.
То, међутим, аустралијске медије није спречило.

Новаково изузеће

Одмах по објављивању информације да је Новак добио медицинско изузеће, односно да не мора да буде вакцинисан како би учествовао на Аустралијан опену, челници турнира су оправдали такву одлуку.
„Од почетка говоримо да ће свако ко буде желео да дође у Мелбурн морати да има медицинско изузеће или да буде вакцинисан“, навео је директор турнира Крег Тајли.
Он је објаснио да је Новакова молба за изузећем прошла кроз два панела, оба потпуно независна од Аустралијан опена.
„Први панел чине независни доктор и епидемиолози и он разматра све молбе за изузеће. Пријављени су анонимни, тако да нико није знао ко је у питању. Затим се после разматрања молбе иста шаље другом панелу, који је успоставила Влада, како би се даље разматрало“, објаснио је Тајли.
Дакле.
Новак Ђоковић је, према правилима, поднео захтев за медицинско изузеће за улазак у Аустралију и, према информацијама званичника, али и јединим доступним информацијама јавности, добио одобрење иако нико није знао да је управо Новак Ђоковић тај који је тај конкретан захтев поднео.
Никаквог места било каквим малверзацијама није било, према јединим, званичним информацијама.
Иако су информације биле доста прецизне, то није задовољило разбеснеле навијаче, новинаре и остале представнике медија, који нису долазили само из Аустралије, већ и са других страна Запада.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СРБИЈА
„Када не прихватате да је Србин најбољи, вређате га“: Бурне реакције након увреде из Приштине

Чудне одлуке државника

Премијер Аустралије Скот Морисон је у среду ујутру изјавио да је влада државе Викторија одобрила Ђоковићу долазак у Аустралију и на Аустралијан опен.
„Тако функционишу ствари. Државе људима дају изузећа за улазак и тако функционишемо већ две године. Нема промене код тога. Влада Викторије је донела своју одлуку. Њих питајте зашто су донели ту одлуку. Хвала“, навео је Морисон.
Свега неколико сати касније догодио се велеобрт у ставу премијера Морисона.
„Ако његови докази не буду довољни, онда га нећемо третирати другачије и првим наредним авионом ћемо га послати кући“, објаснио је премијер након што је потврдио изјаву Министарке унутрашњих послова Керен Ендрјуз, која је навела да то што је Викторија дала Новаку медицинско изузеће не значи да он сме да крочи у Аустралију, већ ће морати поново да се доказује Граничној патроли.
Новак Ђоковић реагује на повреду у мечу против Тејлора Фрица на Аустралијан опену 2021. - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СПОРТ
Ђоковићу одбијена виза – задржан на царини!
Оно што је кристално јасно је да Аустралија има право да тражи шта год жели за улазак у своју земљу, било то од Ђоковића и некога другог.
Оно што није нимало јасно је како неки људи нису схватили да правило о медицинском изузећу није измишљено због Ђоковића, већ постоји практично од почетка пандемије, како је и сам премијер Морисон потврдио.
Такође је бизарно и то на који начин је неко дошао до закључка да Новак нема право медицинско изузеће већ да је исто лажирано, након објављивања информације шта је било потребно да се деси да би исто добио.

Правила (не) важе за Ђоковића

Правила не важе за Новака Ђоковића“, коментар је, нажалост, већине на друштвеним мрежама.
Иронија изјава овог типа је таква да је оно што Ђоковићеви противници заговарају управо то – да правила не би требало да важе за Новака. Да он не би требало да добије медицинско изузеће, док није битно да ли ће га ико други добити.
Створен је утисак да сви имају право на изузеће, сем њега. Јер он није први ни једини који га је добио, али нико ништа није рекао, написао нити помислио за било које изузеће, а према изјави Крега Тајлија исто је добило неколико играча ове године (од 26 поднетих захтева).
Гласови разума, на срећу, ипак постоје.
„Постоје људи који су вакцинисани и они који нису. То је лични избор. Влада и Тениски савез су му дозволили да дође са изузећем. Ђоковић је поштовао правила која су му представљана и Влада је то дозволила. Шта можете ту још да урадите?“, навела је америчка тенисерка Коко Вандевеј.
„Нисам тиме шокиран нити изненађен. Мислим да он није једини који је добио изузеће. Ако су му изузеће прихватили, то је из оправданих разлога“, изјавио је француски тенисер Пјер-Уг Ербер, који је од АО одустао јер није вакцинисан, али захтев за изузеће није поднео јер је знао да не испуњава медицинске услове.
„Нисам доктор, али сам сигуран да постоји разлог да неко добије изузеће. Ако је све легитимно, онда је све у реду“, казао је бугарски тенисер Григор Димитров.
„Морамо да верујемо људима који доносе те одлуке. Они имају праве информације. Тако је како је, нема шта ту више да се дода“, изјавила је најбоља аустралијска тенисерка Ешли Барти.
Не разумем. Зашто су људи љути на Новака? Ако баш желите, кривите систем или оне одговорне за исти. Кривите оне који су креаирали систем и ту рупу у закону, али немојте Новака! Требало би да славимо чињеницу да уопште има тениса“, написао је познати тренер Свен Гренвелд.
Да је Новак поштовао правила и да је с правом добио изузеће говоре доступне информације на основу којих се може извући једини могући закључак.
Ако је Новак прекршио правила, ако је у договору са Тениским савезом Аустралије, Крегом Тајлијем или Викторијом заобишао закон и добио медицинско изузеће мимо правила, ако је некога потплатио, ако је некоме претио, ако је лажирао своје медицинско стање или урадио било шта слично – онда је то скандал.
Али, такве закључке не можемо да доносимо без икаквих информација које не морају чак ни да потврђују, али морају да барем показују било какву индикацију да се тако нешто десило.
Или би барем требало да не можемо.
Надал о Ђоковићу: Шест милиона људи је изгубило живот, надам се да то зна
Француз који је рекао „не“: „Не бих волео да сам у Ђоковићевој кожи“
Година Новака Ђоковића — свет је поздравио „рањеног лава“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала