- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Русија спремна за дијалог с НАТО-ом, али неће водити преговоре ради преговора

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Учешће и ниво на којем ће војска Северноатлантске алијансе бити заступљена на састанку Савета Русија-НАТО 12. јануара биће показатељ спремности НАТО-а за озбиљан разговор, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко, који ће предводити руску делегацију на преговорима.
„Пошто се ради о војно-безбедносним питањима, полазимо од претпоставке да ће на овом састанку учествовати високи официри НАТО-а. То ће, иначе, бити показатељ њихове спремности за заиста озбиљан разговор, пословни, о свим суштинским аспектима војне безбедности у Европи“, рекао је Грушко за Спутњик.
„Наша делегација биће формирана управо узимајући у обзир решења тог проблема“, додао је он.
Грушко је објаснио да су Русији потребни конкретни резултати дијалога са НАТО-ом и да је Москва спремна за суштински и оперативни разговор, али да неће водити преговоре ради преговора.
„Не могу да кажем да ли ће бити довољан један састанак, два, три или четири“, рекао је заменик руског министра.

Безбедност Русије

Руски дипломата истакао је да Русија има широк спектар војно-техничких средстава како би осигурала своју безбедност уколико дијалог са НАТО-ом о легитимним забринутостима Русије, укључујући и неширење Алијансе, пропадне.
Он је напоменуо да је прерано говорити да ли се може постићи значајан напредак по питању безбедносних гаранција после састанка Савета НАТО-Русија.
„Прво морамо одржати састанак, а затим одлучити у ком правцу да кренемо даље. Ако се говори о принципијелном избору, онда је ситуација мање-више јасна. Ради се о томе да или идемо путем елиминисања легитимне руске забринутости због војних дејстава Алијансе и њеног ширења, или ћемо морати да бирамо друге начине за осигуравање наше националне безбедности“, констатовао је Грушко.
„Инструментаријум за тај војно-технички избор прилично је широк“, закључио је заменик министра.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је раније да је сазвао састанак Савета Русија-НАТО за 12. јануар. Према Столтенберговим речима, планирано је да се разговара о питањима везаним за европску безбедност која се пре свега односе на Украјину.
Осим тога, како је раније саопштено, за 10. јануар у Женеви су планирани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
НАТО: Дијалог 12. јануара, али да Москва узме у обзир и оно што нас брине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала