- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко о нередима у Казахстану: Лекција за Белорусију

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Ситуација са нередима у Казахстану је још једна лекција за Белорусију која показује шта је могло да се деси са њеним народом, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.
„Ово је лекција за нас. Још једна је лекција у смислу да смо сада схватили шта је могло да буде са нама током председничких избора 2020. године. И чак није ни реч о томе да смо ми мирољубиви Белоруси. Не би Белоруси решавали питања у Белорусији“, рекао је Лукашенко на састанку за питања спровођења историјске политике.
Белоруски лидер је посаветовао демонстранте у Казахстану да се извине војсци и да се договоре са властима.
„Желим да се обратим демонстрантима у име Белоруса. Једноставно бих им рекао да су дигли буку, загаламили и да је сада доста, да се треба договарати. Са председником Казахстана Касином Жомартом Токајевом се може договорити. Он је нормалан човек, дипломата, веома паметан и образован човек“, пренео је председникове речи Телеграм канал „Пул првог“.
Према речима Лукашенка, „треба поћи, клекнути, извинити се војсци, изгладити проблеме који су настали и сести са властима, са Токајевом“.
Казахстанци би требало да схвате да је то њихова земља и да другу неће имати, напоменуо је белоруски лидер.
Скупо ће их коштати обнова ако окрену земљу наопачке“, сматра Лукашенко.
Раније је Министарство спољних послова Белорусије окарактерисало дешавања у Казахстану као покушај насилног преврата и смене власти у земљи.
Подсетимо, немири у Казахстану трајали су и током ноћи а полиција је саопштила да су зграде администрације и полиције у Алма Ати биле мета напада и да је дошло до размене ватре између нападача и припадника снага безбедности и војске. Више десетина нападача је ликвидирано. Живот је изгубило 13 припадника снага безбедности, а 353 је рањено.
Масовни протести у Казахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, градова у Мангистауској области, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.
Заставе ОДБК-а и чланица-учесница организације - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
РУСИЈА
Лидери земаља ОДКБ у сталном контакту око ситуације у Казахстану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала