Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стижу две нове тужбе против НАТО због бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом

© AP Photo / Visar KryeziuПортугалски и италијански војници КФОР мере радијацију у Клини 2001. после НАТО агресије
Португалски и италијански војници КФОР мере радијацију у Клини 2001. после НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Крајем јануара адвокатска канцеларија Алексић поднеће Вишем суду у Београду две нове тужбе против НАТО-а у име војника, официра и полицајаца који су оболели од канцера пошто су боравили на Косову и Метохији у време НАТО бомбардовања 1999. када је та алијанса користила муницију са осиромашеним уранијумом.
Нове тужбе ће бити поднете тачно годину дана након прве која је поднета 20. јануара прошле године.
„До данас немамо информацију да ли је та тужба достављена туженом, пошто нам није заказано припремно рочиште. Без обзира на то, с обзиром на тежину предмета имамо обзира и сачекаћемо још, али смо спремни да око 20. јануара поднесемо две нове тужбе и то за официре, војнике и полицајце који су боравили на Косову и Метохији. То су особе које су биле у идентичном положају као и италијански војници“, каже Алексић за Спутњик.

Против НАТО-а још две тужбе

Он напомиње да ће тужбе поднети заједно са колегом Анђелом Тартаљом из Рима који је члан адвокатске коморе у Нишу, са којим је заједно радио на овим предметима.
По оцени Алексића, у питању је исти правни основ јер се ради о војницима који су били на Косову и Метохији за време НАТО бомбардовања муницијом са осиромашеним уранијумом. Такође и то да постоји узрочно-последична веза између бомбардовања и оболевања, онако како је то Тартаља доказао у Италији. Исто то ће, како истиче, бити примењено и у случају наших људи у Србији.
„Оболели су од канцера. Идентична је болест као код војника у саставу НАТО-а из Италије који су у то време били на Косову и Метохији који су, такође, оболели од канцера. Господин Тартаља је у њихово име тужио НАТО у Италији и добио одговарајућу накнаду пошто му је усвојен тужбени захтев“, истиче наш саговорник.

Нема сазнања докле је стигла прва тужба

На питање о томе шта се дешава са првом тужбом, адвокат Алексић каже да је она 25. маја прошле године преведена на енглески језик и достављена Вишем суду у Београду како би је он преко Министарства правде доставио туженој страни, НАТО-у, у седиште у Бриселу. Сазнања о томе да ли је и достављена, међутим, нема.
Оно што је сазнао из медија је, каже, да су се новинари о томе распитивали код Министарства правде, али да ни они нису добили одговор.
„Покушаћу да затражим одговор директно од суда да ли су доставили тужбу, јер ми немамо заказано припремно рочиште, а све док то немамо ми немамо доказ да је тужба достављена туженом“, објашњава овај адвокат.
Додаје, такође, да ће тражити да буде примењен Закон о парничном поступку који предвиђа више могућности да тужба буде достављена. Покушаће и са применом закона државе у којој је седиште НАТО-а како би обавестили НАТО о тужби која је поднета пред Вишим судом у Београду и тражили њихово изјашњење, каже Алексић.
На питање о даљој процедури када су у питању нове две тужбе, он каже да је иста као и у претходном случају.
Тужба је преведена на енглески језик, са свом пратећом документацијом и неки рок за доставу тужбе туженом је шест месеци.
Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере. - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2021
У Београду поднета прва приватна тужба против НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала