- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Антируске санкције могле би се вратити као бумеранг

© AP Photo / Frank Franklin IIВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Увођење „разорних” антируских санкција у случају ескалације ситуације у Украјини могло би да нашкоди многим земљама, укључујући и саме Сједињене Америчке Државе, преноси „Си-Ен-Ен“.
Према писању медија, америчке власти разматрају неколико опција рестриктивних мера против Москве. Конкретно, ради се о санкцијама против великих банака и енергетског сектора, ограничавању приступа трговини дужничким обавезама, искључивању Русије из платног система СВИФТ и пооштравању контроле извоза.
Према истраживању које су спровели стручњаци Министарства финансија и Стејт департмента, строге рестриктивне мере, на пример против „Гаспрома“ или Централне банке, могу да изазову раст цена гаса, као и да створе проблеме у трговинским и инвестиционим везама између Европе и Русије.
Вашингтону би се негативне последице могле „вратити као бумеранг” у години председничких избора, наглашава телевизија.
„Проблем при разматрању ових контрамера је тај што, ако одлучите да уведете оштре санкције које ће имати велики утицај на европску економију, то ће, заузврат, утицати и на америчку економију“, сматра је виши научни сарадник Питерсоновог института за светску економију Џеф Шот. Он је прецизирао да се као једна од најреалнијих варијаната сматра увођење санкција „Северном току 2“.
Власти у Кијеву и Запад у последње време све чешће оптужују Русију да наводно припрема „инвазију“ на Украјину. Кремљ је више пута демантовао ове оптужбе, истичући да не кује никакве агресивне планове и да не намерава никога да напада, а кретање трупа преко територије Русије никоме не би требало да смета.
Дана 30. децембра обављен је телефонски разговор председника Русије и Сједињених Америчких Држава. Према информацијама Кремља, Бајден је запретио „великим санкцијама“ због ситуације са Украјином. Владимир Путин је одговорио да би то била велика грешка, јер би у том случају могао да уследи потпуни прекид односа.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
РУСИЈА
Америка врши притисак на ЕУ: Спремите санкције банкарском и енергетском сектору Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала