- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев позвао амерички Сенат да подржи санкције „Северном току 2“

© Фото : Maxim ShemetovЛого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Кијев позива Сенат Сједињених Америчких Држава да подржи закон о санкцијама „Северном току 2“, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Украјина тражи од свих својих пријатеља у америчком Сенату да подрже закон о заштити енергетске безбедности Европе“, написао је Зеленски на свом Твитеру.
Истовремено је захвалио сенаторима Теду Крузу и Чаку Шумеру што су пристали да ставе на гласање питање заустављања гасовода.
Раније је лист „Хил“ објавио да ће амерички сенатори гласати у јануару о санкцијама гасоводу „Северни ток 2“. Нацртом се предлаже увођење санкција везаних за изградњу гасовода. Гласање би, према писању листа, требало да буде одржано до 14. јануара. Да би документ био прихваћен потребна је подршка 60 сенатора.
„Северни ток 2“ је гасовод капацитета 55 милијарди кубних метара годишње који се протеже од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Тренутно је њен оператор компанија „Норд стрим 2 АГ“ са јединим акционаром „Гаспромом“.
Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европску унију, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.
Табла на згради компаније Нафтогас Украјина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
СВЕТ
Украјина запретила „вечним“ санкцијама против „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала