- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Токајев информисао Путина о стању у Казахстану

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Казахстана Касим Жомарт Токајев током онлајн састанка Евроазијског економског савета
Председник Русије Владимир Путин и председник Казахстана Касим Жомарт Токајев током онлајн састанка Евроазијског економског савета - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Казахстана Касимом Жомартом Токајевим који га је детаљно информисао о ситуацији у Казахстану, преноси прес служба Кремља.
„Председник Руске Федерације Владимир Путин обавио је дуг телефонски разговор са председником Републике Казахстан Касимом Жомартом Токајевим. Председник Казахстана је детаљно информисао о тренутној ситуацији у земљи, истакавши да се она развија у правцу стабилизације“, наводи се у саопштењу.
Прес служба додаје да је Токајев изразио захвалност на помоћи коју су пружили партнери у ОДКБ-у, а посебно Русија.
„Председници су разменили мишљења у вези са мерама предузетим за успостављање реда у Казахстану“, додаје се у саопштењу.
Председник Казахстана такође је позвао руског колегу да се одржи разговор лидера ОДКБ-а у формату видео-конференције Савета колективне безбедности о ситуацији у Казахстану.
„Према оценама Касима Жомарта Токајева, у овој фази је неопходан заједнички разговор лидера држава-чланица ОДКБ. С тим у вези, он намерава да наредних данад иницира одржавање видео-конференције Савета за колективну безбедност ОДКБ, којим тренутно председава Република Јерменија. Владимир Путин подржао је овај предлог“, закључује прес служба Кремља.
Путин и Токајев такође су се договорили да остану у сталном контакту.
Становници казахстанских градова Жанаозен и Актау у области Мангистау 2. јануара су масовно изашли на улице са апелом да се смање цене горива. Касније су се протести проширили на цео Казахстан. Власти су најавиле смањење цене течног гаса у Мангистауској области, али се ситуација није стабилизовала. На територији земље је на две недеље уведено ванредно стање, а влада је смењена. Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев је, усред протеста, сменио првог председника земље Нурсултана Назарбајева са места председавајућег Савета безбедности.
Председник Токајев је дешавања у земљи назвао актом спољне агресије и обратио се за помоћ Организацији Договора о колективној безбедности (ОДКБ), чије су чланице послале у Казахстан мировне снаге.
Војска на улицама Нур Султана, Казахстан - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
СВЕТ
УЖИВО У Алма Ати полицијски час; Захарова упутила поруку Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала