- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о предстојећим преговорима у Женеви: Желимо да се бавимо питањима безбедности

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Москва има жељу да се бави конкретним питањима безбедности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући предстојеће разговоре са САД о безбедносним гаранцијама у Женеви.
„Имамо, што је најважније, радно расположење, радни став, разумевање реалности и жељу да се заиста бавимо конкретним безбедносним питањима“, рекла је она за телевизију „Русија 1“.
Она је додала да ће то бити „разговор руских професионалаца и америчких партнера, а видећемо како ће се Американци представити или показати. Опет кажем: наши специјалисти су отишли ​​тамо са жељом да учествују у конкретном раду“, нагласила је Захарова.
Увече 9. јануара планиран је први сусрет руске и америчке делегације у формату вечере. То су „прелиминарни“ преговори. Главни део дискусије одржаће се у понедељак, у затвореном формату, на територији сталне мисије САД при Канцеларији УН у Женеви.
Америчку делегацију на преговорима предводиће први заменик државног секретара Венди Шерман.
После консултација Русије и САД, у Бриселу ће се одржати састанак Савета Русија-НАТО, а у Бечу ће се одржати консултације на платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и договора са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције против даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у Алијансу и отварање војних база у постсовјетским земљама.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РУСИЈА
Русија: Дијалог са Америком се неће водити бесконачно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала