- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Самостална Република Српска - мој завет

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Брчком да нема намеру да води туђе политике, већ српску националну политику која данас мора да има за циљ своју државу и истакао да је самостална Република Српска његов завет.
"Српски народ има право на слободу и Републику. Срби у Брчком имају право на Републику и припадање Републици Српској. То су права за која се ми залажемо, а не споримо муслиманима да и они имају своја. Али, нећемо дозволити причу о грађанској држави у којој Срби треба да се претворе у националну мањину", навео је Додик у обраћању на Свечаној академији у Брчком, одржаној трећег дана обележавања 30 година постојања Републике Српске.
Додик је истакао да су за одбрану права Републике Српске задужени људи у политици, уз захвалност грађанима за подршку коју му пружају.
"Без обзира на то што је и мој лични комодитет значајно угрожен оним што ја и моја породица доживљавамо у последње време, хоћу да вам кажем да Република Српска и ви можете да рачунате на Милорада Додика", поручио је српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД.
Он је нагласио да не зна када ће се у томе успети, али да би волео да то буде док је он жив.
"А, и ако не будем и ако будем на другом свету, сигурно ћу размишљати о томе да ће једног дана Република Српска бити своја држава - то је мој завет. Зато ћу сав капацитет који имам у себи и око себе усмерити ка томе да се борим за српске националне интересе", рекао је Додик, пренела је РТРС.
Додик је истакао да ће проћи и ова невоља и доћи ће време српског народа - народа који заслужује да има права.
"Нећемо БиХ у којој ништа нисмо добили свих ових година. У њој смо зато што морамо, што су нас тамо гурнули. Нама су омрзнули БиХ зато што су разградили Устав и наметнули много чега што нисмо хтели", рекао је Додик и указао да му често говоре да је председник земље коју не воли, што је, каже, тачно.
Он је рекао да се данас и у Брчком обележава 30 година Републике Српске и подсетио да је ове године често причао о томе да је тог 9. јануара 1992. године био присутан као најмлађи посланик, помало збуњен, али одлучан да буде на страни свог народа и учествује у доношењу одлука за које су, како је рекао, говорили да могу да их коштају слободе.
"Али, нико од нас није одустајао - сви смо желели да будемо део те одлуке и били смо", навео је Додик.
Додао је да су у томе учествовали многи људи из националног и политичког живота и одао признање и почаст онима који су у међувремену умрли.
Преживелима је захвалио, а онима који су, како је рекао казаматима по свету пожелео је добро здравље и упорност, указујући да су многи од њих тамо неоправдано.
"Три деценије нам бране да обележавамо а свака од тих 30 година Српске била је одлучујућа за нас. Увек су нас нападали и желели да изгубимо понешто. Читав тај процес разградње Дејтона је направио БиХ парауставном творевином. Оно што тражимо је Устав БиХ", рекао је Додик.
Указао је да Република Српска данас има своју територију, власт, институције, народ који је хоће, а што се најбоље показало јуче на великом броју манифестација, као и данас у Брчком.

Нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да БиХ, као и сам појам њеног опстанка, руши концепт суживота јер нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима.
"За нас Србе је БиХ велика невоља и регресија - у њој не можемо да видимо никакав прогрес, али напросто прихватамо чињеницу да је она састављена од два ентитета, три конститутивна народа, да има Устав који поштујемо и нећемо моћи да га се одрекнемо. Само таква БиХ за нас има смисла", нагласио је Додик.
Додик је рекао да је прича о грађанској БиХ подвала, као и она 1992. године - да се прича о апстрактном човеку, а да се Срби претворе у грађанску мањину и да им се дају мањинска права.
"Само лузери и они који немају однос према народу пристали би на тако нешто. Ми не пристајемо. Ми хоћемо да се поштује Устав и да добијемо оно што је потписано и што нам је дато. Подвала је свима нама када нас упорно оптужују да смо криви за то што нећемо да се остваре њихове жеље", рекао је Додик.
Он каже да не верује у будућност БиХ, већ у будућност Републике Српске, што је једнако ставу који може да чује од колега у Председништву БиХ када оспоравају Српску.
"Они су легализовали да имају право да нешто не вјерују, а ја морам да верујем. Зато ја не верујем и нећу никад. Зато што то нема смисла. Прођоше нам животи око те бесмислене идеје која се зове БиХ, умјесто да смо сви имали слободу да се развијамо и живимо једни крај других", рекао је Додик.
Додик је указао да БиХ, као и сам појам њеног опстанка, руши концепт суживота јер у унитарној земљи, какву они хоће, нема суживота.
"Нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима", рекао је Додик.
Он је упитао шта би Срби требало да кажу за Први и Други светски рат, за чињеницу да су муслимани и Хрвати побили у Јасеновцу и свим другим стратиштима?
"Нису то чинили Немци, како смо учили. Најчешћи егзекутори тог времена су били муслимани и Хрвати. У Гаравицама код Бихаћа најважнији организатор покоља 14.000 Срба у три дана у јулу 1942. био је муслиман, који је касније постао секретар Комитета у Бихаћу", навео је Додик и додао да у Бихаћу, где су некада око половине становништва чинили Срби, сада живи 37 Срба.
Додик је поновио да Срби не траже ништа осим оног што им је дато, а ако то не буде могло, каже, Република Српска није без снаге.
"Видимо да оргијају данас по Сарајеву веома жестоко, прозивајући чак и Србију и председника Александра Вучића, да нешто, као, организује... Србија је јасна у својим позицијама - она поштује Дејтонски споразум ", рекао је Додик и оценио да им то није довољно, јер би, по њима, Србија морала да поштује политику Сарајева, која тражи деградацију Срба и Републике Српске.
Он је рекао да се то неће догодити, те да је Србија миротворна земља, која гарантује стабилност региону.
"Ми смо за стабилност. Ми немамо ниједан војни план, ниједну војну разрађену активност - наше акције су политичке и такве ће остати", рекао је Додик.
Додик је рекао да Република Српска позива све у БиХ да почну да читају Устав и да се њему прилагоде те поручио да Српска не може прихватити антиуставни систем јер је он против ње и доводи је у позицију да изгуби своја права.
"Острашћеност муслимана да, уз подршку и асистенцију администрације Бајдена, наводно, сада "дохакају" Републици Српској неће се догодити. Јесте да је САД моћна и да не би требало да имамо проблема са њом, али кад већ морамо да имамо проблема, онда морамо да кажемо да то није исто као што је некада било и да управо САД асистира најжешћем уставном рушењу једне земље, као овде у БиХ ", рекао је Додик.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала