Космички „монструм“ у делићу секунде ослободио толико енергије колико Сунце емитује за 1.000 векова

© AP Photo / Spitzer Space TelescopeЕксплозија звезде – неутронска звезда у центру, која је остала иза експлозије услед смрти првобитне звезде у сазвежђу Бика
Експлозија звезде – неутронска звезда у центру, која је остала иза експлозије услед смрти првобитне звезде у сазвежђу Бика - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Магнетар је неутронска звезда са изузетно јаким магнетним пољем који често сија спектакуларно јако и без упозорења. Магнетари могу бити хиљаде пута светлији од нашег Сунца али њихове ерупције су кратке и непредвидиве па су изазов за астрофизичаре да их пронађу и проуче.
Истраживачи су недавно успели да ухвате једну од ових ерупција и израчунају осцилације у сјају магнетара за време ерупције. Открили су да је магнетар ослободио онолико енергије колико наше Сунце произведе за 100.000 година, и то за само десети део секунде!
Неутронска звезда настаје урушавањем масива звезде на крају њеног живота. Како звезда умире у експлозији супернове, атоми, протони и електрони у њеном језгру бивају смрвљени у компримовану масу која комбинује интензивну гравитацију са великом брзином ротације и моћне магнетне силе. Резултат, неутронска звезда, има масу од 1,3 до 2,5 соларне масе (једна соларна маса је маса нашег Сунца) концентрисану у сферу пречника само 20 километара.
Материја у неутронским звездама је тако густо збијена да би маса величине коцке шећера била тешка 900 милиона тона, а гравитациона сила неутронске звезде је толико јака да би мекана бомбона која би ударила о површину звезде, ослободила снагу до 1.000 хидрогенских бомби.
Магнетари су најмоћнији магнетни објекти у универзуму. Наше Сунце је бледи извор светлости у поређењу са овим сјајним, густим звездама чак и када нису у ерупцији.
„Чак и у неактивном стању, магнетари могу бити 100.000 пута сјајнији од нашег сунца“, рекао је Кастро-Тирадо професор истраживања на Институту за астрофизику Андалузије при Шпанском истраживачком савету. "Али у случају ерупције који смо проучавали, ГРБ2001415 је ослободио енергија које наше Сунце емитује за 100.000 година", пренео је Астрономски магазин.
Овај магнетар налази се у галаксији Скулптор, спиралној галаксији удаљеној око 13 милиона светлосних година од Земље, и "право је космичко чудовиште", рекао је коаутор студије Виктор Реглеро, директор УВ лабораторије за обраду слика.
Џиновска ерупција је откривена  15. априла  2020. инструментом за праћење интеракције атмосфере и свемира (АСИМ) на Међународној свемирској станици, објавили су истраживачи након детаљног проучавања података, 22. децембра у часопису "Нејчр" (Nature).
До сада је откривено око 30 магнетара од отприлике 3.000 познатих неутронских звезда, а ово је најудаљенија ерупција магнeтара до сада откривена.
Црна рупа у свемиру – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Мистериозан сигнал из свемира понавља се на сваких 16 дана, научници немају објашњење
Уметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2020
Први пут откривен извор мистериозног сигнала из свемира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала