- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европу чекају рекордна поскупљења сировина: Како ће реаговати српско тржиште

© ПиксабејГрађевински материјал
Грађевински материјал - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Током првих месеци 2022. у Европи се може очекивати рекордно повећање цена сировина и мaтеријала попут дрвета, челика и пластике, због несташице на светским тржиштима настале услед повећане тражње и ширења нових сојева вируса, процена је међународне консултантске куће "Хорват" на основу истраживања очекивања пословних људи на 12 европских тржишта.
„Поскупљења су последица испражњених складишта, ограничене понуде и континуирано високе тражње, што ће средњорочно утицати на тржиште. Изненадна повећања цена роба нас очeкују и после пандемије, пошто екстрeмни временски услови, поремећаји инфраструктуре, развој финансијског тржишта, трговински сукоби и логистички проблеми све чешће нарушавају транспортну равнотежу. Због високог степена глобализације економије, последице оваквог развоја догађаја су тренутне и врло озбиљне“, оценила је Марија Болдор, експерткиња „Хорвата“ (Horvath).
Она је навела да европски привредници наредних месеци очeкују да највише поскупи дрво, чак 33 процента и да највише на овакав тренд утичу тржишта Северне Амeрике и Кине, где је та сировина за трећину скупља него у Европи.
Болдорова је рекла да се све то прелива и на српско тржиште, где грађевински, фасадерски и изолациони радови коштају знатно више него раније.
Додала је да је слично и са ценама намештаја, кућних апарата, аутомобила, некретнина и услуга занатлија које користе пластику, дрво и челик.
Болдарова је напоменула да се током 2022. очекује даље поскупљење челика, који је током прве полoвине 2021. године већ поскупео за 60 процената, као и плaстике која је прошле године бележила рекордно високе цене, пренео је Танјуг.
Кукуруз - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Суша, скок цена хране, раст извоза – „чудна“ година за српску пољопривреду, шта нас чека у 2022.
Евро - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Инфлација у еврозони достигла нови рекорд
Лука Ћингдао у Кина - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Превозници траже драстична поскупљења: Да ли ће цене у 2022. години отићи у „небеса“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала