Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Педијатри Србиje упозоравају

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЖена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Удружење педијатара Србије упозорава да је, услед ширења омикрон соја вируса корона, врло известан велики пораст броја заражене и хоспитализоване деце.
То удружење је у саопштењу које је прослеђено медијима, навело да подаци из САД и земаља Европе показују да број регистрованих случајева вируса корона у узрасту до 18 година константно показује пораст и у апсолутним цифрама и по учешћу у укупном броју оболелих.
„Будући да већи број деце оболева, више је и оних код којих је клиничка слика тежа и захтева лечење у болничким условима. Такође, уочен је лагани пораст најтежих облика болести мултисистемског инфламаторног одговора (МИС-Ц)“, стоји у саопштењу педијатара.
Они подсећају да је карактеристика претходног епидемијског таласа, у ком је доминантан био делта сој, био пораст броја оболеле деце у односу на претходни, а како наводе, сада је извесно да ће омикрон сој захватити још већи број млађих од 18 година.
„Највећи број оболеле и хоспитализоване деце у државама захваћеним омикрон сојем је код млађих од 4 године. Посебно забрињавајуће је да су бројке у порасту у земљама са процентом вакцинисаних значајно већим од Србије“, навело је Удружење педијатара.
„Једини начин да заштитимо категорију деце од 0-4 године је вакцинација свих у њиховом окружењу. Удружење педијатара Србије стога још једном апелује да се вакцинишу и приме бустер дозу родитељи који то до сада нису учинили. У истом контексту, Удружење апелује да се деца старија од 12 година вакцинишу, као и да се размотри предлог да деца старија од 12 година приме и трећу, бустер дозу вакцине против ковида“, наводе педијатри.
Маска - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СВЕТ
Премијер Италије невакцинисане означио одговорним за здравствену кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала