Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хаварија у Колубари озбиљан проблем - изгорео најбољи и најјачи одлагач

© Flickr / BankwatchРударски басен Колубара
Рударски басен Колубара - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Избијање честих хаварија у Електропривреди Србије (ЕПС) последица су дугогодишњег нерада руководства предузећа, оценила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Одговарајући на питање новинара поводом синоћног пожара на копу Тамнава у Колубари, Михајловић је рекла да се синоћ догодио озбиљан проблем, јер је изгорео "најбољи и најјачи одлагач" у Колубари.
"Сваки дан смо у Влади Србије и сваки дан решавамо краткорочно проблеме не зато што неко није радио месец дана, већ зато што неко годинама није на прави начин планирао, одржавао, инвестирао, руководио..", рекла је Михајловић након обиласка Електродистрибуције Србије.
Она је казала да"проблеме имамо сваки дан, ми смо синоћ имали пожар, ми смо прошле недеље имали проблем, и недеље пре тога проблем".
Михајловић је додала да су сва та "нечињена" руководства резултирала и синоћном хаваријом у Колубари.
Министарска је додала да се хаварије никада не дешавају "тек тако", већ су последица "нерада и нечињења".

Термоелектране се несметано снабдевају угљем

Производња угља на површинском копу Тамнава Западно поље није угрожена, а почеле су припрема за замену одлагача јаловине на коме је прошле ноћи избио пожар, изјавио је директор копова „Колубара“ Срђан Алимпијевић.
„Синоћ око 21.15 часова на површинском копу Тамнава Западно поље на одлагачу 4арс 12.000 запалила се трака 2 и бункер између траке 2 и траке 3. Оштећен је гумени део траке 2 и пратећи делови као 40 метара одложне траке која је укупно дугачка 60 метара”, рекао је Алимпијевић.
Додао је да ће висина материјалне штете бити утврђена када стручне службе „Колубаре” заврше увиђај.
„Реч је о одлагачу који ради на јаловинском систему, а упоредо и на систему међуслојне јаловине. У овом тренутку систем међуслојне јаловине, то јест угљени багери неће осетити овај застој, јер смо нашли алтернативна решења, тако да ће се угаљ несметано откопавати и возити ка термоелектрани Обреновац”, нагласио је Алимпијевић.
Додао је да са колегама из „Колубаре” од раног јутра разматра реконструкцију овог система како би што пре био пуштен у погон.
„Сасвим сигурно могу да кажем да Тамнава Запад, која даје највише угља, неће осетити застој на одлагачу. Имамо други одлагач, с тим да ће нам због временских услова требати неколико недеља да оспособимо јаловински систем и да убацимо други одлагач”, рекао је директор површинских копова „Колубара”.
Потврдио је да у пожару није било повређених и да је ватра брзо угашена, што је спречило већу штету.
„Пожар је пријављен у 21.17 часова, а после 11 минута је стигло прво ватрогасно возило, а затим из минута у минут и остала. У гашењу је учествовало 10 ватрогасних возила 'Колубаре' и остала ватрогасна возила из других јединица. Око 16-17 цистерни је кружило и радило на гашењу”, рекао је Алимпијевић.
Он је изразио велику захвалност свим ватрогасцима и осталим службама које су притекле у помоћ, као и запосленима који су се нашли на копу и помогли ручним апаратима и осталим приручним средствима у обуздавању пожара.
Пожар - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СРБИЈА
Угашен пожар у Колубари, ватра гашена и дроном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала