- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Први и једини на свету: Кина покреће и вештачки Месец

CC0 / / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Кина је изградила вештачки месец на Земљи који симулира услове ниске гравитације – први те врсте. Очекује се да ће објекат играти кључну улогу у будућим кинеским лунарним мисијама.
Пројекат вештачког месеца у источном граду Сјуџоу требало бити званично да буде покренут наредних месеци, рекао је научник Ли Рујлин, са Кинеског универзитета за рударство и технологију.
Ли је описао програм као „први те врсте на свету“ и рекао да подиже симулацију Месеца на потпуно нови ниво, јер може да учини да гравитација „нестане“ и то стање може „да траје колико год желите“.
Објекат се састоји од вакуум коморе у којој се налази „мини-месец“ пречника 60 цм. Пејзаж налик на Месец састоји се од камења и прашине који су лагани као они који се налазе на нашем сателиту.
Простор је подржан магнетним пољем, попут Месеца – где је гравитација отприлике шестина јачине гравитације на Земљи. Тамо где је поље довољно јако, одређени лаки објекти, као што су жаба или кестен, могу левитирати.
Ли је рекао да ће пројекат вероватно играти важну улогу у припремама за кинеске лунарне операције, омогућавајући научницима да тестирају опрему и спрече погрешне прорачуне које би могли да се покажу скупим на самом Месецу.
„За неке експерименте као што је тест удара потребно је само неколико секунди [у симулатору]“, рекао је Ли, додајући да „други, попут тестирања пузања, могу да потрају неколико дана“.
Научник је приметио да се симулација може користити и за тестирање да ли 3Д штампање функционише на Месецу и да ли ће лунарна насеља моћи да опстану.

„Неки експерименти спроведени у симулираном окружењу такође могу дати неке важне назнаке, на пример где да тражимо воду испод површине“, рекао је он.

Ли је рекао да су потребне бројне техничке иновације да би се објекат направио, напомињући да су магнетне силе потребне за стварање атмосфере толико јаке да могу да поцепају компоненте попут суперпроводних жица и да многе металне компоненте учине бескорисним, преноси РТ.
Он је додао да ће објекат, који је инспирисан експериментима физичара Андреја Гејма да жаба левитира помоћу магнета, бити отворен за научнике из целог света.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Пет пута врелије од правог: Кинеско „вештачко Сунце“ оборило рекорд /видео/
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
СВЕТ
Кинески ровер открио шта се налази на тамној страни Месеца /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала