- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пет пута врелије од правог: Кинеско „вештачко Сунце“ оборило рекорд /видео/

© AP Photo / Manish SwarupСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Кинески експериментални напредни суперпроводљиви токамак (фузијски реактор), познат и као ЕАСТ или „вештачко Сунце“, оборио је рекорд у трајању екстремно високе температуре. Током симулације која је трајала 17 минута и 36 секунди, „вештачко Сунце“ постигло је температуру од 70 милиона степени, што је скоро пет пута више него код правог Сунца.
Кинеско „вештачко Сунце“ користи се од 2006. за експерименте у вези са фузијом, односно процесом изградње атома који се дешава у центру звезда у космосу, што им даје светлост и топлоту. Уређај који су развили кинески научници то ради тако што уз помоћ јаког магнетног поља компресује водоник, док се не створи плазма, која може да достигне температуру и до 150 милиона степени, при чему се ослобађа огромна енергија.

Нуклеарна фузија - неограничен извор енергије

Научници се надају како ће уз помоћ нуклеарне фузије доћи до готово неограниченог извора еколошки чисте енергије. За разлику од нуклеарне фисије, која се користи у нуклеарним електранама, нуклеарна фузија не захтева фосилна горива, нити оставља отпадни радиоактивни материјал.
„Последње операције дале су нам солидну научну и експерименталну основу која води ка покретању фузионог реактора“, рекао је Гонг Сајанзу, истраживач са кинеског Института за физику плазме Кинеске академије наука, који је предводио последњи експеримент, преноси Синхуа.
Научници ће наставити да изводе експерименте на „вештачком Сунцу“ до јуна.
Сонг Јунтао, директор Института за физику плазме, рекао је како се научници надају да ће за пет година моћи да почне изградња фузионог реактора, која ће трајати око 10 година.
„Када буде завршен, почеће градња генератора, који би могао да производи енергију 2040. године“, додао је он.

Главни изазов - како одржати високу температуру

Кинеско „вештачко Сунце“ до сада је оборило неколико рекорда, па је тако у мају 2021. плазма у њему достигла 120 милиона степени током 101 секунде. Највиша температура плазме коју је постигло била је 160 милиона степени, што је десет пута више од Сунца, током 20 секунди.
Иако су експерименти успешни, научници су далеко од коришћења нуклеарне фузије ван лабораторије. Главни изазов је како задржати на дуже време стабилност и температуру од 100 милиона степени, наводи Синхуа.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Биће још врелије“: Кина поново укључила „вештачко Сунце“
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Може ли нови подухват кинеског „Вештачког Сунца“ – заувек да промени свет који знамо
Планета Земља и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2020
Оживела совјетска идеја која може да спаси планету – да ли ће Вештачко Сунце „обасјати“ и Србију?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала