- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стар 180 милиона година, лобања од једне тоне: Откривен фосил џиновског „морског змаја“ /фото/

© REUTERS / Anglian Water/Matthew PowerУ Енглеској откривен фосил џиновског „морског змаја“
У Енглеској откривен фосил џиновског „морског змаја“ - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
У енглеској области Мидландс откривен је фосил џиновског праисторијског „морског змаја“, што се сматра једним од највећих открића у историји британске палеонтологије.
Ихтиосаур, стар око 180 милиона година, с костуром дугим око 10 метара и лобањом тешком једну тону, највећи је и најкомплетнији фосил те врсте пронађен до сада у Великој Британији.
Пронашао га је Џо Дејвис из локалне организације која се бави заштитом природне средине током рутинских радова на уређењу резервата природе Ратланд вотер, у близини Лестера, у фебруару 2021.
„У Британији су до сада пронађени бројни фосили ихтиосаура, али ово је највећи скелет откривен у Уједињеном Краљевству. Ради се о открићу без преседана, једном од највећих у историји британске палеонтологије”, рекао је палеонтолог Дин Ломакс.
Иначе, прве фосиле ихтиосаура, који су због врло великих зуба и очију добили надимак „морски змајеви“, открила је почетком 19. века палеонтолог Мери Енинг, пренео је „Гардијан“.
Ихтиосаури су били морски гмизавци који су се на Земљи први пут појавили пре неких 250 милиона година. Изумрли су пре 90 милиона година. Величина им је варирала од једног до 25 метара, а по облику тела личили су на делфине.
Стари новчићи - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изненађујуће откриће: Срби ковали новац два века раније него што се мислило
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Први пут после 3.000 година: Откривено шта се крије у мумији великог фараона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала