- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто не можемо да се сетимо шта смо сањали

CC0 / / Сан – илустрација
Сан – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Наука има одговор на питање због чега неки људи не могу да се сете својих снова. Један од разлога зашто снове може бити тешко запамтити је тај што су хемикалије у мозгу повезане са памћењем — норепинефрин — и електрична активност мозга која помаже при присећању на најнижим нивоима када сањате.
Иако још увек није могуће у потпуности утврдити зашто ноћу сањамо одређена места или одређене успомене, боје, гласове, призоре, па и људе, неки ће се лако присетити својих снова, док ће други имати проблема с тим.
Ако вам смета што не можете да се сетите ујутру онога шта сте сањали претходне вечери, постоје могући разлози за то.

Стрес и трауматично искуство

Истраживања су показала да стрес не само да нарушава и скраћује РЕМ фазу спавања, већ и повећава број буђења током ноћи. Поред стреса, постоји и траума, која је слична али мало интензивнија – и једно и друго могу да отежају памћење онога што сте сањали.

Исхрана

Важно је избегавати храну која ремети сан – тешка храна, масни и пржени оброци, зачињена јела, цитрусно воће, али и газирана пића. Овакве намирнице нису препоручљиве ни у току дана, а посебно их не треба конзумирати пред спавање.
Поред овакве хране и пића, такође се не препоручује ни конзумирање кофеина, никотина, као ни алкохола, јер све то ремети сан.

Начин спавања

Све од несанице, па до апнеје у сну и нарколепсије може негативно да утиче на циклус спавања. Такође, психолог и стручњак за снове Рубин Најман додаје да и пребрзо и прерано буђење може да утиче на заборављање сна, преноси портал Новости Магазин.
Несаница - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
ДРУШТВО
Због чега је добро да заборављамо – и какве везе дужина спавања има са тим?
Фантазија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Зашто нам се неки снови стално враћају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала