Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ позвала Приштину да омогући гласање на референдуму

© Чедомир ПетарчићИзбори на КиМ
Избори на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је данас власти у Приштини да омогуће Србима на Косову и Метохији да гласају 16. јануара на референдуму о уставним променама, нагласивши да сви грађани имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима.
„Са жаљењем констатујемо да косовске власти нису дозволиле организацију гласања“ за референдум, рекао је Стано и позвао привремене приштинске власти да примене „постојећу праксу гласања у организацији ОЕБС-а“, преноси Танјуг.
Стано је навео да је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ синоћ телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а касније и с председником владе у Приштини Аљбином Куртијем.
„Борељ је поновио став ЕУ да сваки Србин на Косову мора имати могућност да да да свој глас кроз процес ''скупљачких кутија'', који организује ОЕБС“, навео је Стано.
Портпарол Уније је истакао да „грађани не смеју да плаћају цену политичких размирица, поготово када је реч о демократским процесима“.
Стано је нагласио да сви грађани, укључујући и Србе на КиМ, имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима.
Портпарол ЕУ подсећа да ОЕБС има установљену дугогодишњу праксу организације гласања путем „скупљања гласачих листића”, која се користила 2012, 2014, 2016, 2017 и 2020. године.
Стано је упутио позив странама да нађу обострано прихватљиво решење које би омогућило гласачима који живе на Косову да спроведу своје демократско право и позвао обе стране да о томе „разговарају кроз дијалог коме посредује ЕУ”.
Гласање - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
СРБИЈА
Димитријевић: РИК спреман за референдум на КиМ, чека обавештење у вези са безбедносним условима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала