- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки канцелар: Преговори о безбедности са Русијом сложени, али неопходни

© AP Photo / Andreas GoraНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Преговори западних земаља са Русијом о безбедности су сложени, али у једнакој мери неопходни за постизање заједничке безбедности у Европи, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
„Важно је и то што сада видимо бројне преговарачке формате – између Русије и Сједињених Америчких Држава, у оквиру Савета Русија-НАТО, у ОЕБС-у се воде преговори, покушава да се пронађе конструктиван пут. То је тешко – сви то виде. Али је у истој мери важно“, рекао је Шолц на конференцији за новинаре у Берлину након разговора са холандским премијером Марком Рутеом.
Он је констатовао да се види колико су потребни преговори са Русијом, „стога је ово што сада видимо додатни разлог да наставимо овим путем: да јасно кажемо да ако дође до војних активности против Украјине, то ће скупо коштати, али истовремено треба искористити све преговарачке канале како би се створиле перспективе за Европу које би омогућиле заједничку безбедност. Ради се о томе. Желимо заједничку безбедност. Територијални интегритет је саставни део тога“.
У Бриселу је у среду одржан састанак Савета Русија-НАТО. Састанак је уследио након разговора о безбедносним гаранцијама између Русије и Сједињених Америчких Држава, одржаних 9-10. јануара у Женеви. У четвртак, после заседања Савета Русија-НАТО, одржане су консултације на бечкој платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Повод за разговоре је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала