- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковић има „кеца у рукаву“ – шифру „4013“

© AP Photo / Luca BrunoНовак Ђоковић прославља победу против Каспера Руда у Торину
Новак Ђоковић прославља победу против Каспера Руда у Торину - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Гласине о томе да би Новак Ђоковић могао поново да остане без визе за боравак у Аустралији су све веће, али се појавила и опција да, у случају да се укидање визе поново догоди, одлуком министра, најбољи тенисер света остане на удаљеном континенту и наступи на Аустралијан опену.
Спортски и тениски фотограф из Мелбурна Мајкл Бабић, указао је на то да аустралијска имигрантска политика као опцију поседује различите врсте виза, с акцентом на ону која је заведена под шифром Јавни интерес 4013.
„Министар за имиграцију може да поништи Ђоковићу визу, али може и да изда нову под класом Јавни интерес 4013. Многи медији плаше народ, али не наводе ову чињеницу. Није у интересу Аустралије да Ђоковића депортује, очекујем да ће здрав разум превладати“, навео је Бабић.

О чему се ради?

Виза са шифром 4013 подразумева трогодишњи период изузећа забране уколико је особи укинута виза, али дозвољава даљи боравак, под условом да су испуњени одређени критеријуми – поједини су у директној вези са Ђоковићем, односно основом за који се сумња да ће министар посегнути како би укинуо регуларну визу.

Један од њих је подношење нетачних информација у пријави за визу, што јесте случај са Ђоковићем јер није навео Шпанију као државу у којој је боравио пре него што је слетео на аеродром у Мелбурну.
Други је „ризик за јавну безбедност, здравље и добро другога“, што је основ на ком су аустралијске власти иницијално желеле да укину Ђоковићеву визу, с обзиром на то да је у Аустралију желео да уђе са медицинским изузећем од обавезне вакцинације против вируса корона.
Најбоља од свих опција је, свакако, она по којој министар за имиграцију Алекс Хок не посеже за својим посебним овлашћењем и не укида визу Ђоковићу за боравак у Аустралији, што би му несметано омогућило наставак, већ поремећених, припрема за први Гренд слем турнир у години.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
СПОРТ
Жреб се ближи – медији кажу, ближи се и одлука министра о Ђоковићу
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
СПОРТ
Бивши функционер открива шта власт треба да уради с Ђоковићем: „Замислите, полиција са пиштољима...“
Алекс Хок - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
СПОРТ
Случај „Ђоковић“ је у рукама једног човека – хоће ли остати веран својим уверењима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала