- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава Запад: Тренутак истине – склизнемо ли у сукоб, последице могу бити неповратне

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и НАТО стоје пред избором – или ће кренути путем реализације принципа о недељивости безбедности који предлаже Москва, или ће склизнути ка конфронтацији по шаблону Хладног рата, што би могло да изазове неповратне последице, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Руски МИП је нагласио да је платформи ОЕБС-а државама учесницама организације скренута пажња на тезу да нема алтернативе стварању међународно-правног система безбедности на евроатлантском простору заснованог на принципима једнаке и недељиве безбедности.
Како је прецизирано, ти принципи су засновани на одрицању од покушаја постизања војне надмоћи, на обавезама које подразумевају да сила неће бити употребљена нити да ће бити претњи њоме, као и да неће бити активности које наносе штету узајамној безбедности.
„Посебно је истакнуто да европска безбедност директно зависи од стања односа међу земљама које сносе посебну одговорност за мир и стабилност на том континенту. Реч је, пре свега, о Русији и САД, као силама које поседују нуклеарно оружје“, наводи се у саопштењу.
С тим у вези, руски спољнополитички ресор додаје да је постизање принципијалне сагласности између њих о кључним аспектима војне безбедности у Европи – одлучујуће.
„И овде је наступио тренутак истине – да ли ћемо кренути путем материјализације принципа недељивости безбедности, који је на највишем нивоу забележен у документима ОЕБС-а, или ћемо склизнути у конфронтацију по шаблонима 'Хладног рата', нову трку у наоружању, такмичење претњама и контра-претњама из очигледне ризике по све државе-чланице ОЕБС-а. Друга опција може да има неповратне последице“, саопштило је Министарство.
Такође се наводи да би ОЕБС потенцијално могао да има корисну улогу у подршци договора уколико буду постигнути између Русије и Америке, као и Русије и НАТО-а.
Подсетимо, у Бечу су раније завршене консултације на платформи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) као наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској и Русије и НАТО-а у Бриселу 12. јануара.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Без адекватног одговора: Москва разочарана реакцијом Запада на безбедносне предлоге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала