- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор у Лондону: Москва неће правити уступке на преговорима о безбедносним гаранцијама

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаТабла на згради Амбасаде Русије у Лондону
Табла на згради Амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Русија неће правити никакве уступке у преговорима са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом о безбедносним гаранцијама, изјавио је руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин.
„Јасно смо рекли да нећемо правити никакве уступке, то је наш принципијелан став“, рекао је Келин за телевизију „Русија 24“.
„Заузврат нам се предлаже разговор о читавом низу аспеката европске безбедности. Сви они су, без сумње, важни – контрола наоружања, мораторијум на размештање ракета средњег и кратког домета у Европи, транспарентност и поверење. Знамо цео тај скуп. Али ако кренемо да разговарамо о свему томе, то ће разводњити наш кључни и фундаментални захтев за неширењем НАТО-а, према којем морамо да добијемо јасне правне гаранције“, објаснио је Келин.
Амбасадор је изразио наду да ће на Западу превладати разум на тему безбедносних разговора.
„Искрено говорећи, остајем оптимиста. Оптимиста да ће разум мојих колега, од којих многи већ сада припадају другој генерацији, новој генерацији која је заборавила основе европске безбедности, да ћемо пре или касније морати да се вратимо тим основама које су поставиле дипломате претходне генерације“, додао је Келин.
У Бриселу је у среду одржан састанак Савета Русија-НАТО. Састанак је уследио након разговора о безбедносним гаранцијама између Русије и Сједињених Америчких Држава, одржаних 9-10. јануара у Женеви. У четвртак, после заседања Савета Русија-НАТО, одржане су консултације на бечкој платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Повод за разговоре је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Без адекватног одговора: Москва разочарана реакцијом Запада на безбедносне предлоге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала