- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД ће одлучно реаговати ако Русија распореди снаге у Латинској Америци

© REUTERS / CHERISS MAYБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Реакција Сједињених Америчких Држава у случају распоређивања руских снага у Латинској Америци реаговаће одлучно, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Ова тема није се покретала (на консултацијама са Русијом ове недеље). Ако дође до таквог распоређивања, онда ћемо одлучно реаговати“, рекао је Саливан на брифингу у Белој кући, коментаришући руске изјаве о могућности размештања снага на Куби и у Венецуели.
Саливан је, међутим, истакао да америчка обавештајна заједница није дошла до закључка да је Русија направила избор у корист војног развоја ситуације око Украјине. Ипак, како је навео, претња од војне инвазије Русије у Украјину остаје велика.
Према његовим речима САД намеравају да војно ојачају земље источног крила НАТО-а у случају руске инвазије на Украјину.
На питање које кораке су Сједињене Америчке Државе спремне да предузму, осим оштрих санкција у случају руске инвазије на Украјину, Саливан је рекао:
„Јасно смо ставили до знања, како директно Русији, тако и јавно, о неколико других опција, а оне укључују промене у војним снагама и потенцијалу које ће САД и НАТО распоредити савезницима на источном крилу како би повећали и ојачали поузданост савезничке одбране на њиховој територији“.
Према његовим речима, Вашингтон као свој главни задатак у ситуацији са Украјином сматра спречавање руске инвазије на Украјину.
„Ми, пре свега, настојимо да обуздамо и спречимо сваку потенцијалну инвазију Русије“, одговорио је он на питање новинара шта ће предузети САД ако Русија не изврши инвазију, али и не повуче своје трупе са граница са Украјином.
Истовремено, Саливан није директно одговорио на питање о могућим потезима Вашингтона, рекавши да не жели да коментарише хипотетичке кораке Сједињених Америчких Држава.

Нови преговори

Саливан је додао да рокови нових преговора између САД и Русије о безбедности за сада нису одређени и да Вашингтон намерава прво да се консултује са својим савезницима и партнерима.
„Што се тиче наредних дипломатских корака, остајемо у контакту са нашим савезницима, партнерима, као и са Русима како бисмо наредних дана утврдили шта ће бити даље“, рекао је Саливан.
Према његовим речима, САД сматрају да је „дипломатија најразумнији приступ” за решавање несугласица са Русијом.
Према његовим речима, Русија сада треба да утврди да ли пристаје на даље дипломатске контакте.
У Бриселу је у среду одржан састанак Савета Русија-НАТО. Састанак је уследио након разговора о безбедносним гаранцијама између Русије и Сједињених Америчких Држава, одржаних 9-10. јануара у Женеви. У четвртак, после заседања Савета Русија-НАТО, одржане су консултације на бечкој платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Повод за разговоре је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков раније је изјавио да не искључује могућност да би у случају неуспеха преговора са Западом о безбедносним гаранцијама могле бити предузете мере попут размештања руске војне инфраструктуре на Куби и у Венецуели.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
СВЕТ
Блинкен: Изазов за европску безбедност не долази од НАТО-а, већ од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала