- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Да или не: Русија од Запада чека што бржи одговор /видео/

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије на Кремљу
Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Русија неће дозволити да се разговори с Америком и НАТО претворе у дуге и бесмислене преговоре, очекује врло брзо одговоре на своје предлоге, каже поводом овонедељних састанака представника Москве са САД и НАТО главна уредница српског Спутњика Љубинка Милинчић.
Русија је изнела сасвим конкретне предлоге на која очекује конкретне одговоре, а сви остали које су НАТО и ЕУ најавили, како примећује Милинчићева, немају везе с предлозима Москве.
Москва је, подсетимо, у нацрту споразума о безбедносним гаранцијама, објављеном још половином децембра, предложила Сједињеним Државама и НАТО, између осталог, смањење инфраструктуре Алијансе и враћање на границе из 1997. године, неширење НАТО, посебно не на Украјину и Грузију, и нераспоређивање ракета средњег и краћег домета у областима одакле могу да гађају другу страну.

Русија пита: да или не

„Русија није поставила ултиматум нити рекла — морате рећи да, али морате одговорити, Зао предлози које најављује друг страна, у овом тренутку нису потребни. Дакле, Русија има своје предлоге и моли да јој се одговори – једно или друго, зависно од тога она ће се понашати како буде сматрала да треба…Русија пита: хоћете ли — тачка 1, 2, 3, 4, а одговор је — да, не, да, не или већ како“, објашњава главна уредница Спутњика у емисији „Од четвртка до четвртка“.
По њеној оцени, проблем је што Америка тешко подноси чињеницу да више није главни господар света а кад велики губе моћ ударају како и где стигну, „кад се велико дрво сече лети на све стране“. Међутим, чињеница да су Америка и НАТО пристали на разговоре, додаје она, већ говори да су тога постали свесни.
© POOL / Уђи у базу фотографија„Прави разговор тек предстоји, иако још није заказан. Морају да разговарају Путин и Бајден и на том нивоу ово питање се мора решавати“.
Bладимир Путин и Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
„Прави разговор тек предстоји, иако још није заказан. Морају да разговарају Путин и Бајден и на том нивоу ово питање се мора решавати“.
С друге стране, напомиње, ни Русија није очекивала да се овим разговорима, било с НАТО, било у ОЕБС-у, нешто реши.
„Прави разговор тек предстоји, иако још није заказан. Морају да разговарају Путин и Бајден и на том нивоу ово питање се мора решавати. Ови разговори су показали да нема много међусобног разумевања две стране али да Америка ипак разуме шта се дешава а то је јако важно“, каже Милинчићева.

Знају шта Москва неће дозволити — и зато је озбиљно схватају

На питање зашто је Алијанси толико важно да се шири на исток, посебно на Украјину, она истиче да, гледано теоретски, свака земља има право да се дружи с ким хоће, да се учлањује у савезе који јој одговарају и није проблем да то ради и Украјина, али ако тај савез подразумева да се прети суседу, она тај сусед неће то дозволити.
„Русија неће дозволити да јој ракете дођу на границу одакле могу да долете до Москве за пет-десет минута, и што је најважније у целој причи, она је то јасно ставила до знања. Важно је и што сви знају да она може да не дозволи. Јер све до сада кад је Русија говорила — немојте то да радите, они су знали да, и ако то ураде, Русија не може да одговори. Сад може, то им је показала, они то знају и зато овако озбиљно схватају. За почетак покушавају да развуку разговоре и вероватно брзо праве ракете које би биле брже од руских, али за то је потребно време“, истиче Милинчићева.
Сигурна је ипак да разговори који су тек почели морају да доведу до резултата.
„Можда не оног који је тражен али је сасвим сигурно да ни Украјина ни Грузија неће ући у НАТО“, додаје она.
Објашњавајући шта је имао у виду заменик руског шефа дипломатије Александар Грушко када је рекао да ће Русија на обуздавање одговорити контраобуздавањем, Љубинка Милинчић истиче да ни једно ни друго не подразумева директно војно мешање већ пре политичке инструменте, али да је руски званичник рекао и да ће Москва искористити сва средства па и војна ако буде требало и додао: „Ако не разумеју, објаснићемо им“. Дакле, Русија има аргументе и то је кључно.

Кочећи Северни ток 2 неће казнити Русију него себе

Гошћа емисије коментарише и зашто су амерички и европски званичници у контексту развоја ситуације у Украјини опет помињали гасовод Северни ток 2. Јасно је, каже, јер је гас досад долазио преко Украјине али њихов гасовод је дотрајао и то више није могуће у досадашњем обиму. С друге стране, Северни ток 2 је неопходан и Немачкој и Западној Европи.
Милинчићева је стога сигурна да ће, ако његово пуштање у рад буде мало и одложено, на крају морати да га користе јер „разумна власт неће дозволити да се Европљани греју, како је речено, грлећи своје кућне љубимце“.
© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Северни ток 2 је неопходан и Немачкој и Западној Европи.
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Северни ток 2 је неопходан и Немачкој и Западној Европи.
„Верујем да Северни ток 2 има перспективу а ово је просто бес и љутња кад не можеш ништа да урадиш Русији. На крају крајева, и они су израчунали да ће, без обзира да ли постоји Северни ток 2 или не, Русија продати свој гас, Европи ли неком другом, кроз Северни ток 1, Балкански ток, па плус течни гас јер и Русија свој гас утечњава. Тако да они Русију неће казнити, а себе хоће“, оцењује она.

Санкције су смешне

У истом светлу Милинчићева тумачи и најаве могућих нових америчких санкција Русији, којима би био обухваћен чак и председник Владимир Путин и остали високи званичници али и погођене руске финансијске институције и доведен у питање SWIFT преко ког се врше глобалне финансијске трансакције.
Русија, подсећа наша саговорница, годинама живи под санкцијама а руски амбасадор у САД је чак не тако давно издао књигу на 70 страница где је побројао које су све рестриктивне мере уведене Москви од 2014. године.
„Тих санкција је толико много да је то смешно. Резултат је нула. Русија је успела да развије све области које није развијала раније и у многим постала извозник где је пре тога увозила. Казнити Русију на тај начин је бесмислица. Могли су да својевремено Југославију тако кажњавају па и ми смо преживели. А са Русијом је то много теже“, констатује Милинчићева уз опаску да санкције могу имати само симболично значење што показује и чињеница да је Путин и поред њих имао небројене састанке с председницима низа држава, укључујући америчке.
Зато, закључује главна уредница Спутњика, те санкције тако рећи не постоје јер се ниједан проблем у свету не може решити без Русије што су показали Казахстан, Јерменија, Сирија…
Што се економије тиче, Русија је сама себи довољна, не могу је натерати да гладује, а кад је у питању СWИФТ шта год да ураде, закључује она, казниће сами себе јер се на тај начин одвија сва трговина са Русијом, а она ће се наставити — хтели они то или не, новац увек нађе пут.
Савет Русија-НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Разговори Русија-НАТО: Ко кога обуздава, а ко контраобуздава и — шта то, заправо, значи
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Русија упозорава Запад: Тренутак истине – склизнемо ли у сукоб, последице могу бити неповратне
Заједничке војне вежбе Оружаних снага Украјине и земаља НАТО-а Три мача 2021 - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
НАТО уперио оружје ка истоку – неће спуштање тензија у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала