- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Апсурд над апсурдима: Вербални деликт – једини „доказ“ против Ђоковића

Пратите нас
Након одлуке имиграционог министра Аустралије Алекса Хока да поново укине визу Новаку Ђоковићу и образложења исте (страх од антиваксерског бујања), кристално је јасно да је разлог овог потеза потпуни апсурд и вербални деликт, који се није догодио јер су као централни аргумент погрешно тумачене Новакове изјаве из 2020. године.
Ђоковићу је поново укинута виза у петак након што је министар Хок искористио своје дискреционо право које има на основу закона, а које су неки назвали „Божјом моћи“.
Он је тиме наложио нову депортацију српског тенисера, која ће морати да сачека суђење, а образложио ју је страхом од антиваксерског бујања у Аустралији“.
Не само то, већ је министар Хок, према информацијама Ђоковићевих адвоката, признао да Новак представља незнатну претњу јер има природни имунитет и закључује да има медицинске разлоге због којих није вакцинисан, те и да је у добром здравственом стању.
„Шокантно је да је то главни аргумент министра након недељу дана прегледања Новаковог изузећа. Његов аргумент је направљен због нечега што би могло да се деси, можда, некада... Ово је ново дно до којег смо дошли у целом овом хаосу“, написала је позната новинарка Карол Бушар.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СПОРТ
Ђоковић ће у притвор, предмет је пребачен, а изјаву ће дати на „тајној локацији“ /видео/
Дакле, министар Хок је успео да закључи да здрави Новак није претња за јавно здравље Аустралије, али да, у принципу, подстиче антиваксере.
Наведено је да су министру Хоку биле спорне две изјаве. Две изјаве из 2020. године.
Оно што је потребно истаћи на почетку је то да Новак никада није рекао да је против вакцинације или да је вакцина лоша, већ никада није желео да открије свој вакцинални статус и да некоме наметне свој став тиме што би рекао да ли је имунизован или не.
Ни у једном тренутку ни током 2020. ни све до сада, када је пре неколико дана откривено да није вакцинисан, није пропагирао антиваксерске ставове.
„Не бих волео да ме неко приморава да добијем вакцину да бих могао да путујем. Ако то буде правило и закон, шта ће онда да буде? Треба да одлучим да ли ћу томе да се подвргнем или не. Имам своје мишљење о томе, а да ли ће се променити у неком тренутку, не знам“, рекао је Ђоковић у априлу 2020. године.
Таква изјава је наишла на жестоке реакције, лишене схватања онога шта је тачно рекао, већ онога шта је некоме зазвучало у ушима.
После тога се Ђоковић поново огласио и рекао да не зна довољно о вакцинацији и да је његова изјава погрешно тумачена.
Дакле, Ђоковић је навео да не би желео да буде приморан на вакцинацију и није се изјаснио као противник или антиваксер, нити је то пропагирао већ је сводио причу на то да је одлука о вакцинацији, лична.
„Мој осећај је да би то увек требало да буде лична одлука, да око тога да ли ћете да се вакцинишете или не. Да ли неко жели вакцину или не то је његова ствар и надам се да ће тако и остати“, рекао је Ђоковић крајем 2021. године.
Ова изјава се може пресликати на апсолутно сваку коју је икада дао о вакцинама и вирусу корона, што је очигледно оно што је засметало министру Хоку – то јер није заговарао имунизацију, већ је само остајао неутралан.
Иако делује да министарова одлука није баш најбоље потпорена чињеницама, он је својом „Божјим моћи“ донео одлуку која је одмах наишла на критике.
„Људи о укидању Ђоковићеве визе кажу да нико није изнад закона, али заборављају да једна особа јесте изнад закона: То је имиграциони министар. Диктатор који се игра са нашим животима“, навео је Бехруз Бучани, новинар и професор на Универзитету Новог Јужног Велса.
Проблематично би било и када би министар Хок прегледао историју мишљења о вакцинама свих људи у Аустралији о вакцинама од почетка пандемије, односно од 2020. године па до сада, јер би вероватно нашао много више антиваксерски настројених мишљења него од оних Новакових.
Када је министар Хок гледао у Новакову прошлост, изгледа да је заборавио на 2021. годину, која се не тако давно завршила, а у којој је одржан Србија опен.
Турнир у организацији Новака и његове породице на којем су били постављени шатори у којима је ко је год хтео могао да се без икаквог троша вакцинише било којом доступном вакцином.
Дакле, Ђоковић је пре мање од годину дана организовао турнир на којем је свако могао да се вакцинише.
Закључак одлуке министра Хока, који би, стиче се утисак, донео решење и након почетка Аустралијан опена да није био под притиском, нејасан је и на основу тога на који начин би тачно Новак „потпалио“ антиваксерски покрет?
И колико је вероватно да би то што би он остао у земљи имало слабији ефекат на антиваксере него то да га депортује, што би дефинитивно додатно разљутило људе који су против вакцина?
Политички разлози били су кључни да Алекс Хок, један од најближих сарадника Скота Морисона, донесе одлуку да се Новаку Ђоковићу укине виза. Аустралијска јавност није расположена да пусти Ђоковића да се такмичи на Аустралијан опену јер је велики број људи живео под строгим правилима због вируса корона толико дуго. Граница је била затворена чак и за грађане Аустралије. Притисак јавности константно је био огроман и отуда је одлука исправна и логична“, подвукао је без грешке новинар листа „Ејџ“ Дејвид Кроу.
Било како било, коначна одлука о томе да ли ће Ђоковић бранити титулу на Аустралијан опену биће донесена у ноћи између суботе и недеље.
Новак Ђоковић на Завршном турниру у Торину - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
СПОРТ
Хаос из којег ће профитирати Рус – шта се дешава ако Ђоковића избаце?
Новак Ђоковић одмара на тренингу у Аустралији - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СПОРТ
„Политички поени пресудили да Ђоковић изгуби меч“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СПОРТ
Ђоковић има готово немогућу мисију!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала