- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО спреман за међусобну контролу наоружања са Русијом али о ширењу на Исток – нема компромиса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСавет Русија-НАТО у Бриселу
Савет Русија-НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
НАТО је спреман на међусобну контролу наоружања са Русијом, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг за „Пољски радио“.

„Морамо разликовати неколико питања. Једно је једнострано повлачење трупа са територије НАТО-а, на чему инсистира Русија, предлажући нам да потпишемо трактат. То је искључено. Нећемо правити такав компромис. Имамо право да штитимо све савезнике присуством трупа на источном крилу“, рекао је Столтенберг.

Међутим, како је додао, разговор је неопходан, стога је НАТО „предложио дијалог који се тиче контроле наоружања, транспарентности војних вежби, механизама који се тичу смањења ризика“.
„Алијанса је отворена за међусобну, једнаку, узајамну контролу наоружања. Међутим, то треба да буде обострано и могуће за проверу. То се тиче конвенционалних и нуклеарних снага. Уверили смо се да контрола наоружања омогућава да се смањи напетост на обе стране“, констатовао је Столтенберг.
Подсетимо, Москва је у децембру упутила Вашингтону и његовим савезницима нацрт споразума о безбедносним гаранцијама. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Без адекватног одговора: Москва разочарана реакцијом Запада на безбедносне предлоге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала