- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина оптужила Русију за хакерски напад: Циљ – психолошки притисак и застрашивањe

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Пратите нас
Министарство културе и информационе политике Украјине саопштило је да је, према прелиминарним информацијама, Русија извела хакерске нападе на сајтове украјинске Владе.
„Према резултатима истраживања Центра за стратешке комуникације и информациону безбедност, први подаци дају повода да се верује да је Руска Федерација извела напад... Циљ сајбер напада је психолошки притисак и застрашивање“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства.
Како је прецизирано, Центар за стратешке комуникације и безбедност истраживао је информациону страну хакерског напада.
„Одавно се није догодио тако масован хакерски напад на државне органе. Претпостављамо да је овај повезан са недавним поразом Русије на преговорима о будућој сарадњи Украјине са НАТО-ом. Москва је ових дана наставила са војним вежбама код граница Украјине, а хакерски напади на украјинске државне органе такође могу бити део тог психолошког напада на Украјинце“, тврди прес-служба украјинског Министарства.
Такође су обратили пажњу на то да се информација прво појавила на друштвеним мрежама, затим су је активно ширили руски медији, а тек од јутрос и украјински.
„То што су хакери помињали Волинију, ОУН-УПА (екстремистичка организација забрањена у Русији), Галицију, Полесје и друге 'историјске области' требало је да сакрије 'руски траг'. Очигледно да је то намерно урађено да се посумња у Пољску... Иако је текст на пољском написан без грешке, јасно је да га није писао изворни говорник. То су пољске колеге потврдиле Центру за стратешке комуникације“, додаје се у саопштењу.

НАТО осуђује напад

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да „одлучно осуђује сајбер нападе на владу Украјине“.
„У наредним данима Украјина и НАТО ће потписати споразум о јачању сарадње у сајбер сфери, укључујући приступ Украјине платформи за размену информација о штетним софтверима“, наводи се у саопштењу Алијансе.
Раније је саопштено да су државни сајтови Украјине ноћас изложени најјачем хакерском нападу у последње четири године, а међународни партнери Кијева укључили су се у расветљавање околности.
На почетној страници сајта Министарства образовања и науке саопштено је да су наводно сви подаци Украјинаца процурели. Касније је државна Служба за специјалне комуникације и заштиту информација Украјине саопштила да није дошло до цурења личних података, те да већина сајтова поново ради.
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РУСИЈА
Украјина мета најјачег хакерског напада у последње четири године – ЕУ сазвала хитан састанак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала