- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Адвокати Аустралије: „Одлука о депортацији Ђоковића дебакл владе“

© REUTERS / LOREN ELLIOTTНовак Ђоковић на путу ка просторијама својих адвоката у Мелбурну пред суђење на Федералном суду 15. јануара
Новак Ђоковић на путу ка просторијама својих адвоката у Мелбурну пред суђење на Федералном суду 15. јануара - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Савез адвоката Аустралије огласио се након што је Федерални суд те земље потврдио укидање визе Новаку Ђоковићу који је у међувремену депортован. Према њиховим речима, таква одлука могла би да буде преседан, а представља и дебакл Владе Аустралије.
Савез адвоката Аустралије (Australian Lawyers Alliance - ALA) затечен је развојем ситуације и епилогом суђења најбољем светском тенисеру Новаку Ђоковићу.
„Главна наша брига није да ли је господину Новаку Ђоковићу било омогућено да игра тенис ове недеље. Већ је наша брига став савезне владе да није у обавези да докаже да би господин Ђоковић подстицао ставове о вакцинацији који су у супротности са ставовима владе, већ само да постоји могућност да би их подстицао“, изјавио је портпарол АЛА Грег Барнс.
Он сматра да су то јако ниски критеријуми за депортацију лица из Аустралије, посебно у околностима када је способност улагања жалбе ограничена.
„Коришћење могућег ризика за јавни ред и мир као разлог да се неком одбије право уласка у земљу је забривајући за друштво које је наводно посвећено слободи говора и размишљања“, рекао је Барнс.
Подсетимо, Новаку Ђоковићу одбијена је жалба пред Федералним судом у Канбери након што му је имиграциони министар Алекс Хок укинуо визу искористивши дискреционо право.
Због свега тога Савез адвоката Аустралије упозорава да би став владе могао да значи да ће убудуће и другим лицима који желе да посете њихову земљу бити онемогућен улаз.
„Опсесија владе са оштрим политикама чувања границе, у комбинацији са произвољним приступом отказивања виза и притварањем, ове недеље је креирала дебакл, али ризикује се и да постави опасан преседан“, наведено је у саопштењу Савеза адвоката Аустралије.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Новак Ђоковић депортован из Аустралије /фото/
Данил Медведев током меча против Филипа Крајиновића у Индијан Велсу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Рус и Немац могу да профитирају због неправде коју је доживео Ђоковић
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Новак и Аустралија – „пукла“ љубав која скупо кошта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала