- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев поручио Берлину: Симпатије према Путину не вреде новог крвавог рата у Европи

© Sputnik / Михаил Воскресенски / Уђи у базу фотографијаМИП Украјине
МИП Украјине - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да од сарадње са новом немачком владом под руководством канцелара Олафа Шолца очекује чврст став у супротстављању „руским претњама и покушајима застрашивања“.

„Никакви пословни интереси или симпатије према руском председнику Владимиру Путину не вреде тога да се допусти нови крвави рат у Европи. Уверен сам да је наше јединство наша колективна суперсила када се ради о супротстављању растуће агресије Москве и спречавању нове велике кризе европској безбедности“, нагласио је Кулеба за немачки лист „Билд“.

С тим у вези, напоменуо је да Украјина уско сарађује са својим партнерима и савезницима на имплементацији свеобухватног пакета за обуздавање Русије. Он је прецизирао да се пакет обуздавања Москве састоји из три нивоа. То су „снажна дипломатија за деескалацију, рад на бројним болним економским санкцијама и јачању одбрамбене сарадње са Украјином“.
Евроатлантска заједница је током овонедељних преговора Русије са САД и Русије са НАТО-ом показала руској страни да она чврсто стоји на страни Кијева, оценио је министар, додајући да су „нелегитимни руски ултиматуми у односима Алијансе са Украјином с правом одбачени“.
Када је почетком новембра 2021. године Русија кренула „новим опасним путем ескалације, истог трена смо удвостручили напоре за мобилизацију међународне подржке Украјине“, каже Кулеба.

„Нема бољег пута од обуздавања будуће руске агресије од јаке Украјине. То што смо видели током дипломатских контаката са Русијом ове недеље представља кулминацију наше заједничке дипломатије обуздавања. Јединство Запада било је очигледно“, истакао је шеф украјинске дипломатије.

Истовремено, он сматра да је „сада важно шта ће даље бити“ и да је важно да руска страна докаже да нема планове за „даље војне активности“. Безбедност Украјине је безбедност Европе, напоменуо је политичар.
Кулеба је оценио да Москва својим поступцима подстиче своје суседе да се придруже НАТО-у.
Парадоксално је то што управо активности Русије мотивишу њене суседне земље да теже колективновној безбедности у Алијанси“, прокоментарисао је Кулеба захтев Москве да Украјина не постане НАТО чланица, додајући да је „Украјина одавно направила свој избор и да жели да уђе у НАТО“.
У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
СВЕТ
Немачки канцелар: Преговори о безбедности са Русијом сложени, али неопходни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала