- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Држава је победила без доказа – Ђоковић добио налог за депортацију!

© AP Photo / Luca BrunoНовак Ђоковић после пораза у полуфиналу Завршног турнира у Торину
Новак Ђоковић после пораза у полуфиналу Завршног турнира у Торину - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, одлуком трочланог Судског већа Федералног суда у Канбери, добио је налог за депортацију из Аустралије чиме је спречен његов наступ на Аустралијан опену, Гренд слем турниру који је освајао девет пута. То је епилог саге која је трајала дуже од десет дана и која се неповољно завршила по српског аса.
Ђоковић практично да нема право жалбе на ову одлуку, иако је то најавио његов бранилац Ник Вуд, јер о томе одлучује Високи суд који такве жалбе готово и да не даје, а имајући у виду све што се дешавало на судском процесу, јасно је да држава Аустралија не жели Ђоковића на својој територији, као и да нису понуђени јасни докази због чега је то тако.
Основ за такву одлуку је тврдња адвоката државе, који је заступао министра за имиграцију Алекса Хока, чијим решењем је по други пут у десет дана укинута виза Ђоковићу, да би останак српског тенисера у Аустралији допринео расту антиваксерског сентимента, у смислу противљења вакцинацији против вируса корона.
Судија Џејмс Алсоп је у саставу тројице судије одлучио да српски и светски број један треба да буде протеран из Аустралије. Он је саопштио да је одлука Федералног суда била једногласна.
Подсетимо, суђење Новаку Ђоковићу који је проживео праву тортуру у Аустралији, где је му је у два наврата била укинута виза и где је био притворен у имиграционом хотелу Парк, где су нехумани услови, трајало је више од пет сати.
Новакови адвокати одрадили су добар посао, борили су се и аргументима и чињеницама су успели да побију одлуку министра за имиграције Алекса Хока који је искористио дискреционо право и поништио му визу, да је Србин претња по јачање антивакс сентимента у Аустралији. Ипак, на крају је трочлано судско веће одлучило да Ђоковић буде депортован и он би ускоро требало да напусти земљу.
Новаку Ђоковићу који је изгубио на Федералном суду, готово без неких јаких доказа Аустралије, где му је потврђено укидање визе, тако је ускраћено право да се од 17. јануара бори за јубиларну десету титулу на Аустралијан опену, као и да крене у поход на 21. гренд слем трофеј, чиме би постао и званично највећи икада.
Такође, Ђоковићу је наложено да плати судске трошкове.
Новак Ђоковић на путу ка просторијама својих адвоката у Мелбурну пред суђење на Федералном суду 15. јануара - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Ђоковићев бранилац бриљирао, државни адвокат није имао јасне доказе, али – поменуо је Србију /видео/
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СПОРТ
Адвокат министра: Ђоковић није хтео да говори на суду
Навијачи Новака Ђоковића му пружају подршку испред хотела Парк у Мелбурну - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
СПОРТ
„Министар се игра Бога са нечијим животом“: Алијанса адвоката о случају „Ђоковић“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала