- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потпуно јединствено место у целој Европи: Београдски „Звуци срца“ где се шири љубав која нема цену

© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“Кафић „Звуци срца“ на Врачару
Кафић „Звуци срца“ на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
У самом срцу београдског Врачара, близу Храма Светог Саве, налази се наизглед обично, а у ствари сасвим посебно место: „Звуци срца“, једини кафић у Европи у ком раде особе са сметњама у развоју. Тамо има много љубави, а нема цена. Пиће плаћате колико желите, а сав новац који оставите одлази на плате и стварање производа у продавници „Срцотворница“.
Продавница, креативна радионица, кухиња и кафић „Звуци срца“ налазе се на истој адреси и чине истоимени Радни центар за особе са сметњама у развоју у ком тренутно ради око 20 људи. Још толико њих долази неколико пута недељно да им помогне у послу, а све уз подршку хуманитарне организације „Дечје срце“, која је и основала Центар пре три године.
© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“У Центру тренутно ради око 20 особа са сметњама у развоју
У Центру тренутно ради око 20 особа са сметњама у развоју - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
У Центру тренутно ради око 20 особа са сметњама у развоју

„Звуци срца“ јединствени у Европи

Сви који раде у кафићу живе са својим породицама у Београду, имају од 18 до 45 година и уз малу помоћ чланова организације обављају послове конобара, шанкера и продаваца. Воле то што раде, вредни су, желе да буду део заједнице, друштвено корисни и да људи примете њихове вештине. Чак и за слободне дане долазе у кафић да раде.
„Они доводе своје пријатеље и другаре који су тренутно без запослења, не би ли код нас пронашли посао. Своје слободно време користе да дођу овде да попију кафу и друже се. Они су коначно добили простор, приступ где неко признаје њихов труд и рад. Наравно, за то бивају плаћени на крају дана. Тај осећај добијања новца за то што сте радили, за њих је неизмерива срећа“, прича нам Кристина Живковић из хуманитарне организације „Дечје срце“.
© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“Млади који раде у кафићу долазе да помогну и за слободне дане
Млади који раде у кафићу долазе да помогну и за слободне дане - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Млади који раде у кафићу долазе да помогну и за слободне дане
Све је више људи који посећују локал, али не знају сви одмах да је реч о посебном кафићу. Када схвате о каквом месту је реч, одушеве се, почну да долазе чешће, а неки чак постану сталне муштерије. Кристина каже да се интересовање за њихов концепт проширило и на Европу – добили су имејл из Литваније, где људи хоће да покрену нешто слично.
„Ми у самом кафићу немамо ценовник. На столовима можете да видите картице за донацију, немамо цене. Наша идеја је била да новац не представља никакву препреку да се ви упознате с младима са сметњама у развоју који су ту ангажовани, тако да свако може да дође и приушти себи кафу код нас. Потребна вам је само добра воља. Кафић нам зависи од донација, у продавници имамо предложене цене, а сав новац који долази иде или за њихове плате или за радни материјал“, истиче Кристина Живковић за „Спутњик“.
© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“У кафићу нема цена - пиће се плаћа донацијом по жељи
У кафићу нема цена - пиће се плаћа донацијом по жељи - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
У кафићу нема цена - пиће се плаћа донацијом по жељи

Оригинали из „Срцотворнице“

Особе са сметњама у развоју у креативној радионици штампају натписе и слике на мајице, шоље и хемијске оловке, шију цегере, торбице и ранчиће и праве свећњаке и друге предмете. Дизајн је оригиналан, јер су цртеже и натписе на предметима осмислиле управо оне. Све те интересантне ствари после продају у „Срцотворници“.
„Отварање оваквог кафића и оваквих простора им даје нову перспективу. Ми смо пуно морали да охрабримо и саме родитеље, да им објаснимо да њихова деца заиста нешто могу да раде, да могу да буду млади и вредни људи. Постоји та пракса одузимања њихових пословних и радних способности само зато што су категорисани као особе са сметњама у развоју. Ми се трудимо да родитељима покажемо да, кад дође до тренутка процене њихове радне способности, не дозволе да им се то одузме“, предочава Кристина Живковић.
© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“У Центру штампају слике и натписе на мајице, шију цегере, праве свећњаке...
У Центру штампају слике и натписе на мајице, шију цегере, праве свећњаке... - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
У Центру штампају слике и натписе на мајице, шију цегере, праве свећњаке...
Због пандемије вируса корона, после годину дана рада кафић је морао да буде привремено затворен, али је за то време креативна радионица радила пуном паром. Врата кафића и продавнице су се у међувремену поново отворила за трговање, услуживање, али и организовање прослава и разних догађаја:
„Људи из комшилука долазе овде и прослављају своје рођендане. Имамо удружење пензионера које нас често посећује. Често нам долазе и деца из вртића са васпитачима, деца из основних и средњих школа. Ми често организујемо мале прославе за наше кориснике и њихове другаре, јер је то, просто, њихова дискотека, њихов простор да се забављају. Поред тога организујемо и обуке за стицање практичних вештина. Њихово знање из школе овде само могу да надограде уз практичан рад на машинама, у зависности од тога који су њихови афинитети“.
© Фото : Спутњику уступила хуманитарна организација „Дечје срце“Све више људи посећује кафић
Све више људи посећује кафић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
Све више људи посећује кафић
Центар „Звуци срца“ неће бити једини тог типа у Србији и Европи. Тренутно се гради и Радно-окупациони центар „Врчин“ у којем ће такође да раде, а можда чак и живе, особе са сметњама у развоју. Тамо ће да се баве лакшим пољопривредним радовима, попут узгајања воћа и поврћа.
Малишани у Звечанској воле празнике као и сва друга деца - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
ДРУШТВО
Како деца у Звечанској прослављају новогодишње празнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала