- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Убица тенкова: Приказан ефекат противтенковских мина ПТКМ-1Р /видео/

© Министарство одбране РусијеРуски тенкови на вежби Исток
Руски тенкови на вежби Исток - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
Пратите нас
Руске противтенковске мине ПТКМ-1Р припадају новој генерацији противтенковске муниције. Како је саопштио „Рособоронекспорт“, оне могу да нападну најслабије заштићене делове тенкова или самоходних артиљеријских наоружања – куполе или кровове возила.
Споља се мине доста разликују од сличних средстава. Направљене су као транспортно-лансерни контејнери опремљени акустичним и сеизмичким средствима за тражење циљева. Борбени елементи који се унутар налазе имају инфрацрвене и радарске сензоре.
ПТКМ-1Р се постављају ручно на растојању од пет до педесет метара од тих места где је могуће да се налази оклопна техника непријатеља. Сматра се да то веома отежава могућност откривања.
Приликом приближавања непријатељских машина нападају се само оне које по шумовима и вибрацијама тла које производе одговарају задатим параметрима.
Борбени елементи који су испаљени лете балистичком путањом, а термички и радарски сензори скенирају терен. Када се открије објекат, долази до поткопавања борбеног дела и, сходно томе се циљ онеспособљава одозго.
Мина је висока 510 милиметара, тешка 19,9 килограма и пречника 220 милиметара. Тежина експлозива је 2,8 килограма, док је пробојност оклопа најмање 70 милиметара.
Муниција је програмирана за само ликвидацију, притом, у борбеном стању може бити од једног до десет дана.
Познато је да је 1980-их година у Совјетском Савезу произведена противтенковска мина ТМ-83, која може да уништи тенк такозваним „ударним језгрима“ из ваздуха.
Совјетски тенк Т-34 - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички медији истакли пет тенкова који су променили историју: Међу њима совјетски Т-34 /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала