- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: За Украјину нема плана „Б“ – постоје само Мински споразуми

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Украјински режим је дужан да примењује одредбе Минских споразума, власти Украјине не могу имати никакав план „Б“, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„За украјински режим не може бити никаквог плана 'Б', постоје само Мински споразуми и Кијев је дужан да их се темељно придржава“, истакао је Лавров.

„Украјина је данас, безусловно, под спољном контролом Сједињених Америчких Држава“, рекао је он након разговора са хрватским колегом Горданом Радманом, додајући да је Вашингтон способан да натера Кијев да напокон примењује одредбе Минских споразума.

Припрема „руске инвазије“ на Украјину – америчка дезинформација

Истовремено, министар је напоменуо да су тврдње Америке о наводно предстојећој припреми руске провокације као изговор за „инвазију на Украјину“, потпуне дезинформације.
„Не заборавимо ни шта су амерички званичници рекли на саму тему такозване 'инвазије' на Украјину, између осталог, ширећи потпуне дезинформације да спремамо провокацију са нападом готово на рускојезично становништво у Донбасу како бисмо добили изговор управо за ту инвазију“, рекао је он новинарима након разговора са хрватским министром спољних послова.
Лавров је подсетио да догађаји из 2014. године у Украјини нису почели због „неке руске провокације”, већ као резултат државног удара који је, како каже, подржала – ако не и организовала Америка.
Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Мински споразуми регулишу, између осталог, давање специјалног статуса самопроглашеним републикама у Донбасу, али до данас Кијев није испунио преузете обавезе.
У јулу 2020. године у Донбасу су ступиле на снагу додатне мере за осигурање прекида ватре. Ове мере подразумевају потпуну забрану отварања ватре, размештање оружја у насељима и њиховој близини, офанзивних, извиђачких и диверзантских дејстава. Осим тога, предвиђају дисциплинску одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.
Застава Украјине се вијори на згради Врховне раде у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
РУСИЈА
Руски сенатор упозорио Кијев: Одустајање од Минских споразума може обновити борбе у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала