- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Донбас стигли екстремисти „Десног сектора“

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаВојник ДНР у граду Горловка у Доњецкој области
Војник ДНР у граду Горловка у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Народна милиција самопроглашене Доњецке Народне Републике приметила је групу екстремиста „Десног сектора“ (организација која је забрањена у Русији) у Донбасу, изјавио је на брифингу портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.
„Откривени су чланови ‘Десног сектора’ у зони за коју је задужен први батаљон маринског корпуса 36. бригаде украјинске војске. Пронађени су у насељу Павлопољ које је под контролом Кијева“, изјавио је Басурин.
Он је појаснио да се са учесницима националистичке организације налазе и официри 74. центра информационо-психолошких операција и екипа украјинског „5. канала“.

„Током снимања провокативних репортажа националисти дају интервјуе и представљају се као војници јединица оружаних снага Украјине“, додао је Басурин.

Раније су у Доњецкој Народној Републици изјавили да су милитанти „Десног сектора“ дошли у рејон Новгородског који је под контролом Кијева.
„Десни сектор“ је украјинска радикална националистичка организација. Током јануара и фебруара 2014. године милитанти покрета су учествовали у сукобима са полицијом и преузимали су административне зграде. Од априла 2014. године ду учествовали у гушењу протеста на истоку Украјине. У новембру 2014. године Врховни суд Русије је ову организацију прогласио екстремистичком и забранио њено деловање на територији Русије. Екстремистичка група „Десни сектор“ забрањена је у Русији од јануара 2015. године.
Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Мински споразуми регулишу, између осталог, давање специјалног статуса самопроглашеним републикама у Донбасу, али до данас Кијев није испунио преузете обавезе.
У јулу 2020. године у Донбасу су ступиле на снагу додатне мере за осигурање прекида ватре. Ове мере подразумевају потпуну забрану отварања ватре, размештање оружја у насељима и њиховој близини, офанзивних, извиђачких и диверзантских дејстава. Осим тога, предвиђају дисциплинску одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.
Москва је више пута изјављивала да Кијев не испуњава одредбе Минских споразума и одлаже преговоре о решавању сукоба. У Министарству спољних послова Русије су наводили да је Кијев послао у Донбас половину оружаних снага Украјине. Западне државе и даље настављају да наоружавају Украјину, између осталог, то се наоружање користи и у Донбасу.
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
СВЕТ
Гранатирање се наставља: Шта планирају оружане снаге Украјине у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала