- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дуде, мори Дуде: Марко Луис обрадио стару српску песму инспирисан филмом „Нечиста крв“ /видео/

© Фото : Дијана ПетрашиновићМарко Луис
Марко Луис - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Кадрови из филма „Нечиста крв – Грех предака“ који после великог успеха наставља свој живот на популарној платформи за филмове и серије Нетфликс, послужили су и за спот песме „Дуде“ Марка Луиса. Популарни музичар каже да му је за обраду ове српске песме инспирација био хит филм Милутина Петровића.
„Стара песма која се чује и у филму 'Нечиста крв' спаја модеран и традиционалну звук, што је мој ’фах’ – ту се осећам најприродније. У таквом споју веома ми је лако да пронађем жицу и пренесем емоције“, каже за Спутњик Марко Луис.
Нова верзија песме, према његовим речима, заснива се на тексту оригиналне нумере „Дуде, мори Дуде“ али је и обогаћена „додацима“: музика коју је за филм креирао Александар Ранђеловић додатно је обрађена и додат јој је рефрен који је написала Маја Радивојевић.

Стара песма, нови изазов

„Велики је изазов обрађивати традиционалне српске песме које имају неколико обрада и интерпретација, а још у сарадњи са продукцијом филма ’Нечиста крв’ који је доспео и на Нетфликс“, каже Луис.
„Када је реч о нашој богатој музичкој традицији и њеним обрадама, танка је линија између савршенства и неуспеха. Песме као што су ’Русе косе’ или ’Врањанка’ људи слушају у кафанама, славама, весељима, али им модерна верзија може звучати неприродно. Песма ’Дуде’ није толико обрађивана и то је наша велика предност.“
Драган Бјелогрлић као Хаџи Трифун у Нечистој крви - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
КУЛТУРА
Врањанска туга и дерт пред очима целог света

„Дуде“ између меланхолије и експлозије

За песму „Дуде“ каже да је једна од најлепших које је до сада отпевао.
„Најежим се када после меланхоличне строфе експлодира емотиван рефрен“, наводи Луис.
Песму прати спот у коме рустични ентеријер у коме се изводи прожимају кадрови из филма „Нечиста Крв – Грех предака“. Спот је режирао Рене Мишколци познат по видео радовима за бендове као што су „Прти Бе Ге“, „Канда Коџа и Небојша“ и други.
Све о филму „Нечиста крв – грех предака“
Овом нумером започета је реализација албума са песмама инспирисаним музиком из филма „Нечиста крв – Грех предака“ на којем ће Луис изводити још једну композицију.
„То су све нумере које се појављују у филму и оне су лајтмотиви, а изводе их различити ликови из филма. Не смем да откријем коју ћу још композицију обрадити. Оно што могу да кажем јесте да је песма скоро готова и веома сам срећан и задовољан како она, у мом извођењу, звучи“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала