- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Изгледи за „руску инвазију“ на Украјину нису реални

© AP Photo / Virginia MayoПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да перспектива „инвазије“ Русије на Украјину није реална.

„Не сматрам да су изгледу за руску инвазију на Украјину реални јер Украјина није обична земља, она је јака држава. Осим тога, да би Русија то урадила, мора да преиспита ситуацију у целом свету, као и сопствену ситуацију“, рекао је Ердоган турским новинарима у авиону, враћајући се из Албаније.

Турски лидер је саопштио да ће ускоро разговарати са азербејџанским колегом Илхамом Алијевим, који је недавно посетио Украјину. Наравно, морамо да разговарамо о теми тензија на граници и са руским председником Владимиром Путином, додао је.
Истовремено, Ердоган је апеловао на прекид сукоба у Донбасу и навео да при сваком сусрету са Путином износи да се Анкара „противи окупацији Крима“, што, како каже, чини и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу приликом разговора са својим саговорницима.
„Дакле, наша политика на ту тему је јасна“, рекао је Ердоган, а преноси телевизија „Ен-Ти-Ви“.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је раније да је његова држава спремна да буде посредник између Русије и Украјине, залажући се за мир у региону.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Москва: НАТО користи „руску претњу“ као изговор за окупацију Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала