- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Објављена најдетаљнија тродимензионална мапа свемира која би могла да открије тајне космоса

CC0 / пиксабеј / Космос
Космос - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Захваљујући супертелескопу, који већ месецима трага за тамном енергијом, објављена је до сада најдетаљнија тродимензионална мапа свемира која би могла да открије тајне космоса и начин на који је универзум уређен.
Мапу је у четвртак објавила калифорнијска Национална лабораторија „Лоренс Беркли“, која предводи пројекат. Израда мапе је, наиме, резултат првих седам месеци истраживања које је спровео спектроскопски инструмент за тамну енергију (Dark Energy Spectroscopic Instrument — Деси). Тамна енергија је мистериозна сила за коју се сматра да покреће убрзано ширење свемира.
На мапи су приказане локације 7,5 милиона галаксија, а свака тачка представља посебну галаксију која се састоји од између 100 милијарди и билион звезда.
„У томе има много лепоте“, изјавио је астрофизичар „Беркли лаба“ Жулијен Гај.
Он је навео да је могуће видети отисак раног свемира и историју његовог ширења.
Ову су тек први резултати истраживања супертелескопа „Деси“, а у плану је да се сваког месеца на мапу додају подаци о милионима нових галаксија. Унутар „Десија“ се налази 5.000 оптичких влакана, а свако делује као мини-телескоп. То омогућава инструменту да истовремено хвата светлост из 5.000 различитих галаксија, тачно да мапира њихову удаљеност од Земље и одмери колико се космос проширио док је ова светлост путовала до Земље.
По окончању истраживања, које се очекује 2026. године, мапа би требало да садржи више од 35 милиона галаксија. Тиме ће, како наводи РТ, астрономима бити доступан велики број значајних података за даља истраживања.
Експлозија звезде – неутронска звезда у центру, која је остала иза експлозије услед смрти првобитне звезде у сазвежђу Бика - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Космички „монструм“ у делићу секунде ослободио толико енергије колико Сунце емитује за 1.000 векова
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
СВЕТ
Кинески ровер открио шта се налази на тамној страни Месеца /фото/
Модел унутрашње структуре Земље - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистериозна зона ултраниских брзина из средишта Земље: Ново откриће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала