- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО: Предложио сам да се што пре наставе преговори о безбедности са Русијом

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је предложио савезницима и Москви да се у оквиру Савета Русија-НАТО што пре наставе преговори о безбедности.
„Сада је главни задатак остварити напредак на политичком нивоу. Савезници у НАТО спремни су да се поново састану са представницима Русије. Данас сам позвао Русију и савезнике да учествују у низу састанака у оквиру Савета Русија-НАТО у најскорије време, како бисмо разговарали о ономе што забрињава нас, али и Русију“, рекао је Столтенберг у Берлину на заједничкој конференцији са немачким канцеларом Олафом Шолцом.
За НАТО је најважније, рекао је он, да се не допусти војни напад на Украјину.
У Бриселу је прошле среде одржан састанак Савета Русија-НАТО. Састанак је уследио након разговора о безбедносним гаранцијама између Русије и Сједињених Америчких Држава, одржаних 9-10. јануара у Женеви. У четвртак, после заседања Савета Русија-НАТО, одржане су консултације на бечкој платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Повод за разговоре је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

О „Северном току 2“

Генерални секретар НАТО рекао је да је за Алијансу, када је реч о „Северном току 2“, важно да се изврши диверсификација извора испорука гаса.
„Савезници имају различита гледишта по питању ‘Северног тока 2’. Али, сви се слажу у ставу да је важно диверсификовати изворе испорука енергената из различитих разлога “, како еколошких, тако и безбедносних, рекао је он.
Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РУСИЈА
Да или не: Русија од Запада чека што бржи одговор /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала