- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен запретио Русији „паралишућим“ последицама у случају ескалације у Украјини

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Државни секретар САД Ентони Блинкен у разговору са председником Украјине Владимиром Зеленским открио је какве ће последици имати Русија у случају да предузме агресивне кораке.

„Блинкен је поново подвукао да у случају да Русија предузме агресивне кораке према Украјини, САД ће заједно са савезницима и партнерима принудити руску економију да плати паралишућу цену, размотриће присуство НАТО-а у савезничким државама и повећаће одбрамбену помоћ Украјини, поред онога што је раније добила“, наводи се у саопштењу прес службе Стејт департмента.

Састанак Блинкена и Зеленског је одржан данас у Кијеву. Теме разговора су биле економска помоћ Украјини и безбедносна ситуација у региону. Амерички државни секретар је информисао украјинског председника о консултацијама представника Русије, САД, НАТО и ОЕБС које су се одржале прошле недеље.
Стејт департмент је најавио раније да ће Блинкен, након посете Кијеву и Берлину, у Женеви 21. јануара имати састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим. Представник Стејт депертмента је нагласио да предстојећи сусрет показује да је дипломатија још жива када се тиче кризе око Украјине.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Медији: Вашингтон спрема финансијске санкције против „проруских сепаратиста у Украјини“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала