- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Протест у Подгорици - Sputnik Србија

Црна Гора кључа: Протести због захтева за пад владе и „издаје века“, Кривокапић смењује Дритана

Пратите нас
Коалиција "Црно на бијело" поднела је Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповерења Влади. То је изазвало бурне реакције бројних политичара и актуелних министара.
Више стотина људи окупило се вечерас у Подгорици и Беранама на протесту против предлога коалиције коју предводи потпредседник актуелне црногорске владе Дритан Абазовић.
Оштро је реаговао и председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић који је поручио да је у Црној Гори на делу "издаја века", какву не памти Црна Гора.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:47 19.01.2022
„Дан“: Абазовић поручио члановима УРА да почиње специјални рат против тог покрета
Дритан Абазовић - Sputnik Србија
Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић огласио се у вајбер заједници ГП УРА, где се обратио својим бирачима и поручио да си они авангарда, као и да почиње специјални рат против њих, тврди подгорички „Дан“
„Данас ће кренути специјални рат, молим вас да будете спремни и одлучни. Не обраћајте пажњу на коментаре, што мање улазите на друштвене мреже, али се истовремено трудите да људима појасните ситуацију. Нарочито нашим члановима“, навео је он.
Сада је, како је додао, све како треба.
„Никад не заборавите да водимо авангардну политику, коју људи често не разумеју „на прву“. Али то је једини начин да се друштво мења. Желим да се захвалим на великом једниству странке која коначно функционише као једна породица“, нагласио је Абазовић.
21:31 19.01.2022
Присталице ДПС-а Црне Горе прослављају победу на изборима - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Сви на губитку осим Мила: Повратак ДПС кроз широм отворена врата
21:15 19.01.2022
Мандић: „Влада Црне Горе се распала“
Андрија Мандић - Sputnik Србија
Лидер Демократског фронта Андрија Мандић рекао је вечерас да је оно што се дешава у Црној Гори „брука и срамота“.
Како је навео већ дуго траје политичка криза у Црној Гори али да је ово само кулминација те кризе у самој извршној власти.
„Након најновије размене увреда председника и потпредседника Владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића, у којима је Абазовић саопштава да је Кривокапић повезан са клановима који шверцују цигарете, а Кривокапић саопштава да је Абазовић повезан са клановима који шверцују наркотике, ту постаје немогуће да се оствари јединство у Влади Црне Горе, а та Влада се због својих унутрашње слабости већ распала“, рекао је Мандић.
Он је истакао је да је председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић упутио захтев за разрешење потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића.
„У овом тренутку када читава Влада нема подршку парламентарне већине сада је то већ постала борба у блату за коју нико не зна како ће се завршити“, казао је један од лидера Демократског фронта.
„Ово је судбина сваке владе која се није ослањала на свој народ и на посланике и странке које су победиле на прошлим изборима, него су судбину и будућност предали људима са стране. Људи са стране су се поиграли и на крају се све завршава бруком и срамотом за тај кабинет“, закључио је Мандић.
21:01 19.01.2022
Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић, који је присуствовао протесту у Подгорици, објавио је више фотографија како је протест изгледао
20:52 19.01.2022
Шоћ: Скупштина прво о поверењу Влади, па о разрешењу Абазовића
Адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ рекао је да је иницијатива председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића за смену потпредседника Дритана Абазовића легитимна, али да ће се у Скупштини Црне Горе прво одлучивати о предлогу да се изгласа неповерење влади. Шоћ је указао да када се постави питање поверења влади у парламенту сва друга питања чекају док се то не разреши.
„Чекаће се исход гласања о поверењу Влади. Што се тиче Владе којој се постави питање поверења, њени акти мирују док се то не реши. То питање има правне, уставноправне и политичке логике“, навео је Шоћ.
Како је рекао, то што је премијер предложио разрешење потпоредседника Владе и избор новог је легитимно.
„Али ће се прво одлучивати о ономе што је предлог дела посланика везано за изгласавање неповерења Влади“, казао је Шоћ.
20:41 19.01.2022
Огласила се и амбасадорка САД о ситуацији у Црној Гори
Није на Сједињеним Америчким Државама да одлуче да ли су мањинска влада, реконструкција постојеће или ванредни избори пут да се дође до парламентарне стабилности у Црној Гори, истакла је амбасадорка САД у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке.
Она је саопштила да би то требало да буде одлука грађана Црне Горе, наводећи да САД теже „стабилној Црној Гори, која служи свом народи и пружа им могућност за владавину права и просперитет“.
На питање ко би били могући партнери САД у мањинској влади, она је рекла да не би спекулисала на ту тему.
„То је питање које се разматра у парламенту. На парламентарцима је да одлуче шта се дешава унутар тог важног демократског тела. Народ рачуна на све парламентарце, у смислу да они праве најбоље могуће изборе и молим се за њихов успех у том смислу“, рекла је амбасадорка.
Нада се, како је рекла, да ће посланици у црногорском парламенту донети мудре одлуке које ће служити у интересу народа, а не личним и партијским интересма.
„Они морају представљати народ Црне Горе, они морају оставити по страни питања која их деле“, рекла је Рајнке.
Навела је да са Владом Црне Горе и члановима парламента има веома добре односе, те да је ово био конструктиван период.
„Ја сам свакако упозната са овом дискусијом која се води. Ми ћемо подржати Црну Гору као државу, односно њене грађане. То је оно што је битно, а Влада је одраз демократске воље народа. Док год се те вредности поштују, ми можемо снажно подржати све оно што су одлуке Владе“, рекла је Рајнке.
Она је истакла да су питања која деле народ у Црној Гори, „попут религије и идентитета, прошлост, те да све то није продуктивно“.
„Људи желе прогрес, желе акцију, правду, владу која је стабилна, и транспарентна они желе просперитет. То нису идентитетска питања“, истакла је Рајнке.
Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, она је рекла да САД подржавају сваку иницијативу која помаже интегрисању Западног Балкана.
20:27 19.01.2022
Порука са протеста из Берана: Нећемо дозволити издају, Црна Гора ће бити блокирана
Грађани су се већ трећу ноћ заредом окупили у Беранама због најаве о формирању мањинске Владе.
Окупљенима су се обратили председник Скупштине општине Беране и председник Општинског одбора Демократа Новица Обрадовић, председник Праве и одборник у локалном парламенту Милован Живковић и представник групе грађана Велимир Бато Ђуришић.
„Мањинска Влада је враћање ДПС-а на власт без избора и мимо воље грађана Црне Горе“, поручио је Обрадовић.
Са скупа је поручено да „Беранци нису на продају и да Црна Гора није за продају“:
„Ви можете да издате народ који је извојевао побједу. Ниједна функција није вредна издаје народа који је много претрпео. Ми овде нисмо дошли да бранимо Здравка Кривокапића, већ изборну вољу. Беране није заслужило да буде продато“, речено је на скупу.
Поручено је и да неће дозволити издају, и навели су да Абазовић хоће да смени Владу у којој је вицепремијер.
„Ово није помирење Црне Горе, него завађање, ми ово нећемо да дозволимо. Наша борба ће бити дуготрајна“, навели су на скупу.
Окупљени су прошетали до канцеларија СНП-а, носили су и фотографије лидера ове партије Владимира Јоковића испод које је писало „издајник“
Из Берана је поручено да ће“ Црна Гора бити блокирана, те да ово неће дозволити“. Најавили су окупљање и за сутра у 18 сати.
20:27 19.01.2022
Заставе Црне Горе и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Порука из Брисела Црној Гори: Мањинској влади неће сви аплаудирати
20:04 19.01.2022
Завршен протест у Подгорици
Окупљени на протесту у Подгорици се разилазе, али су најавили да ће се опет сјутра вече поново окупити да протестују. Пар говорника је најавило да ће се организовати и протести у другим градовима Црне Горе....Протест је протекао мирно
19:55 19.01.2022
Алекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Кривокапић поднео предлог за смену Дритана Абазовића
19:46 19.01.2022
Посланици на протесту у Подгорици
На скупу у Подгорици су посланик УЦГ Владимир Добричанин, посланици Демократске Црне Горе Момо Копривица, Владимир Мартиновић, Албин Ћеман, посланик Паве Црне Горе Марко Милачић...
19:44 19.01.2022
19:43 19.01.2022
Позив на протесте широм Црне Горе
Из НВО Михољски збор су позвали грађане на протесте сутра у свим градовима Црне Горе. Слободан Булајић из Михољског збора је казао да се спрема издаја и прекрајања изборне воље.
„Све је режирао Ђукановић уз помоћ нових Пајовића“, рекао је Булајић.
19:37 19.01.2022
Копривица: Мањинска влада значи да се ДПС пита
Посланик Демократа Момо Копривица казао је на протесту у Подгорици да желе да сачувају изборну већина од 30. августа, када су грађани јасно рекли да не желе да се ДПС пита, а, како је истакао, мањинска влада значи да се ДПС пита.
„То значи да се не могу одлуке доносити без ДПС-а. Како неко мисли да провери прљаве послове бивших функционера, ако ДПС подржава ту владу“, казао је Копривица.
Он је нагласио да су одавно најављивали да се овај план спрема и да су правовремено упозорили грађане на ово.
19:36 19.01.2022
Бојанић: Повратак ДПС на власт није циљ Абазовића
Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић написао је на Твитеру како верује да су „Абазовићеве намере часне“ и да му „повратак ДПС на власт не може бити циљ“
19:31 19.01.2022
Блокиран мост у Подгорици
Грађани који су се окупили у Подгорици блокирали су мост Блажа Јовановића, јавља дописник Спутњика
19:25 19.01.2022
Грађани у Подгорици носе фотографије са потписом "Издаја"
19:24 19.01.2022
Грађани Берана такође протестују
19:23 19.01.2022
Лидер ДФ Милан Кнежевић позива Ескобара
19:14 19.01.2022
Више стотина грађана испред зграде Владе, траже смену Абазовића
Више стотина људи окупило се испред зграде Владе у Подгорици и траже смену Дритана Абазовића.
Прилази згради Владе су затворени. Најава за окупљање је дељена преко друштвених мрежа, али није познато ко је организатор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала