- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сви на губитку осим Мила: Повратак ДПС кроз широм отворена врата

© AFP 2023 / Андреј ИсаковићПристалице ДПС-а Црне Горе прослављају победу на изборима
Присталице ДПС-а Црне Горе прослављају победу на изборима - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Најновија политичка дешавања у Црној Гори говоре то да је иницијатива УРА о повјерењу влади показала јасан отклон од побједе на изборима 30. августа 2020 године, то јесте повратак ДПС-а на овај или онај начин, каже професор Саво Марковић за Спутњик.
Он истиче да, ако ћемо објективно да анализирамо, треба рећи да овим потезом УРА сви губе само ДПС добија.
„ДПС се враћа на власт, не кроз одшкринута врата већ широм отворена врата, јер се ниједан значајан закон у Скупштини неће моћи донијети без гласова посланика ДПС-а, па ће они уцјењивати ту мањинску владу са ријешењима која ће одговарати ДПС-у. Дакле, неће бити обрачуна са организованим криминалом и корупцијом, неће се донијети закон о поријеклу имовине, а ја мислим да неће бити ни промјена у специјалном државном тужилаштву (СДТ) и да ће Миливој Катнић и даље бити главни специјални тужилац. Дакле, ДПС, овим потезом УРА добија све оно што је изгубио на парламентарним изборима 30. августа“, сматра Марковић.

Једино ДПС на добитку

Он истиче да цјелокупна владајућа коалиција и владајућа скупштинска већина није била на висини задатка, није била достојна историјског тренутка и шансе која јој се незаслужено указала.
„Велика времена су за велике људе”, примјећује Марковић.
Он закључује да би у оваквом расплету догађаја добио једино ДПС.
„Зато би једино исправно рјешење у оваквим политичким кризама било да се организују нови парламентарни избори. Овако долази до прекрајање изборне воље или политичке корупције што никог нормалног у Црној Гори више не изненађује, јер је политичких корупција било у сваком изборном процесу. Сјетимо се избора у Никшићу, па случај Дарка Пајовића који је награђен да буде амбасадор у Кини. Све ово показује да смо ми још увјек у неком претполитичком друштву и да код нас нема ни Д од демократије”, каже Марковић.
„Имамо проблем са демократским начелима и ефектуирањем онога што је изборна воља“, казао је коментаришући предлог УРА о мањинској влади за ТВ Вијести, један од оснивача организације „Код“ и аналитичар Срђан Перић, некада партијски друг Дритана Абазовића у Позитивној.
„Након јучерашњег дана можемо слободно Црној Гори рећи да од демонтаже Демократске партије социјалиста нема ништа, то нам мора бити јасно“, поручио је Перић.
Алекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Кривокапић поднео предлог за смену Дритана Абазовића
Протест у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Црна Гора кључа: Протести због захтева за пад владе и „издаје века“, Кривокапић смењује Дритана
Алекса Бечић председник Демократа - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
„Издаја епских размера!“: Бечић упутио оштру поруку Дритану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала