- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

СЗО: Пандемија није ни близу краја, могући нови сојеви

CC BY 4.0 / nursetogether / WHO World Health Organization website on Coronavirus pandemic COVID-19Светска здравствена организација
Светска здравствена организација - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус, упутио је упозорење светским лидерима да пандемија корона вируса "није ни близу краја", у условима када неке европске земље бележе рекордан број нових случајева због омикрон соја.
Тедрос је, на конференцији за новинаре у седишту СЗО у Женеви, рекао да је омикрон сој проузроковао 18 милиона нових инфекција широм света током прошле недеље, преноси Би-Би-Си.
Иако се овај сој може показати мање озбиљним, “наратив да је у питању блага болест је погрешан”, поручио је он.
“Да не буде грешке, омикрон изазива хоспитализације и смрти, а чак и мање тешки случајеви преплављују здравствене установе”, изјавио је директор СЗО.
Он је упозорио глобалне лидере да ће се “са невероватним напредовањем омикрона на глобалном нивоу, вероватно појавити нове варијанте вируса, због чега су праћење и процена и даље кључни”.
“Још сам посебно забринут због многих земаља које имају ниске стопе вакцинације, јер су људи далеко пута више изложени ризику од тешке болести и смрти ако нису вакцинисани”, истакао је он.
Директор СЗО за ванредне ситуације Мајк Рајан је упозорио да ће повећана преносивост омикрона вероватно довести до пораста хоспитализација и смрти, посебно у земљама у којима је мање људи вакцинисано.
“Експоненцијални пораст случајева, без обзира на тежину појединачних варијанти, доводи до неизбежног повећања хоспитализација и смрти“, изјавио је Рајан.
Истовремено, у Европи се бележи рекордан број случајева услед убрзаног ширења омикрон соја Старим континентом.
У Данској су званичници јуче пријавили рекордних 33.493 нова случаја ковида-19, док су здравствене власти у Италији забележиле 228.179 нових инфекција, у односу на 83.403 претходног дана.
Француска је, у међувремену, пријавила 464.769 нових дневних инфекција, што је четири пута више у односу на податке од понедељка када је регистровано 102.144.
Постоје неке ране назнаке да је талас омикрона можда већ достигао врхунац у неким европским земљама, пошто су у Ирској последњих дана почеле да опадају бројеви нових случајева, а и подаци шпанске владе показују да број нових инфекција опада први пут од почетка таласа омикрона пре два и по месеца.
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
ДРУШТВО
Нова корона правила у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала