- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уловљено 10 морских дронова у Кини: „Опасност за националну безбедност“

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/David290/Cropped photo / Кинески граду Ланјинганг у провинцији Ђангсу на Жутом мору
Кинески граду Ланјинганг у провинцији Ђангсу на Жутом мору - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Десет шпијунских морских дронова из страних држава „уловљено“ је у територијалним водама Кине у Жутом мору, а кинеске власти саопштиле су да су „представљали претњу по националну безбедност“.
Кинеске власти наградиле су 11 рибара и пет повезаних особа из провинције Ђангсу, која се налази на обали Жутог мора, јер су „открили и ухватили 10 сумњивих страних уређаја са шпијунским функцијама у кинеским територијалним водама од 2020. године“, наводи „Глобал тајмс“.
Истрагом и техничком анализом утврђено је да 10 уређаја, направљених ван Кине, имају специјалне функције, као што су подводно истраживање, идентификација и крађа, те да су представљали претњу по националну безбедност, пише кинески државни медиј.
Кинеске власти увеле су високе новчане награде за људе који обезбеде корисне информације о шпијунским активностима, које иду и до пола милиона јуана (78.000 долара)
Последњих година забележено је више оваквих случајева у ком су откривани пловећи шпијунски уређаји. Тако је у априлу прошле године откривен пловећи дрон дуг чак три метра, који је имао соларне панеле, антене и опрему за надзор, који су власти касније описале као „извиђачки уређај који је тајно убачен у кинеске воде од стране друге државе“. У 2018. години, укупно 18 људи добило је у провинцији Ђангсу награде због откривања шпијунских пловећих дронова.
Учесталост морских дронова у овој области може се објаснити тиме што провинција Ђангсу има обалу дугу више од 1.000 километара, која гледа на Јапан и Јужну Кореју. Међутим, кинеске власти још нису објавиле из којих држава долазе шпијунски дронови, пише РТ.
Лого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Блумберг: ЦИА размишља о стварању посебног центра за Кину?
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Кина оптужила САД за сајбер шпијунажу: Напади трају 11 година – престаните
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала