- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Москва од Вашингтона чека писани и конкретан одговор о безбедносним гаранцијама

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Русија чека од Сједињених Америчких Држава писани и конкретан одговор по свим тачкама предлога о безбедносним гаранцијама, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Утврдили смо као императив потребу да од америчке стране добијемо писане одговоре који не би били општи, већ по свакој ставки. Такав је наш приступ“, рекла је Захарова за Јутјуб канал „Соловјов уживо“.
Она је додала да САД јавно не одбијају дијалог са Русијом о безбедносним гаранцијама, али покушавају да сачувају образ претећим изјавама.
Према њеним речима, нема ништа ново у изјавама америчких представника о безбедносним гаранцијама.
Захарова је додала да су представници САД покушали да изнесу свој став, да га објасне, јер нису могли да приуште да их сопствена јавност, која им је постављала конкретна питања, поново не изненади.
„Због тога су то износили у јавност. Али, пазите, ниједном нису рекли не. Нису рекли да одбијају дијалог и тако даље. Покушали су да објасне сопственој јавности, да сачувају образ“, објаснила је портпаролка.
Подсетимо, Москва је у децембру упутила Вашингтону и његовим савезницима нацрт споразума о безбедносним гаранцијама. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
СВЕТ
Шеф НАТО: Предложио сам да се што пре наставе преговори о безбедности са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала