- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Федерални суд објаснио због чега је Ђоковић депортован из Аустралије

© AP Photo / Darko BandicНовак Ђоковић авион Дубаи
Новак Ђоковић авион Дубаи - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Федерални суд Аустралије објаснио је коначно због чега је Новаку Ђоковићу одбијена жалба након што му је министар за имиграције Алекс Хок поништио визу, те је морао да буде депортован из земље.
У одлуци се наводи да је Ђоковић представљао опасност по здравље и ред, јавни интерес Аустралије.
Саопштење, односно детаљно објашњење о свему што је претходило депортацији Ђоковићу понуђено је јавности кроз 106 тачака. У тачки 103 се наводи:
„Озбиљна дебата се водила на тему како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то ипак учинио и они су очигледно врло пажљиво састављени. Суд нема сумње да је у вези са питањем од високог јавног значаја, посвећена пажња формулисању разлога у четири дана у којима је министар требало да размотри ствар и доврши и достави разлоге. Треба дати одређену тежину чињеници да није било обавезе давања разлога. Постојала је јасна међусобна повезаност свих делова министрових разлога. Теме охрабрења и опонашања спортског хероја и иконе провлаче се кроз разлоге забринутости за здравље и ред, јавни интерес“, истиче се у саопштењу Федералног суда.
Такође, наведен је још један битан детаљ у читавој причи око депортације Новака Ђоковића из земље у којој је чак у девет наврата освајао титулу Аустралијан опена.
„Парламент је јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице. Министар овај став има по основама за које се не може рецћи да су ирационалне или нелогичне или да нису засноване на релевантном материјалу“, наводи се у саопштењу.
У тачки 105 и 106 је на крају изведен закључак:
„То је став у овом случају. Друго лиге на месту министра можда не би укинуло визу господину Ђоковићу. Министар хјесте. У притужбама изнетим у поступку није пронађен закључан да је задовољење релатавних фактора и коришћење дискреционог права постигнуто и донето незаконито. Као што је Федерални суд рекао на крају расправе у недељу. Суд је био захвалан свим браниоцима и адвокатима на свеобухватним, ченим и јасним поднесцима припремљеним у веома кратким временским ограничењима, као и на екомоничности и слању усмене расправе. То је значајно допринело способности Суда да се бави овим питањем на време. Потврђујем да је претходно 106 тачака нумерисано у верни примерак образложења пресуде са увеженим главним судијом Алсопом, Бесанком и О'Калаханом“, пише у саопштењу које је јавности понудио на увид Федерални суд.
Поменуте разлоге за депортацију Новака Ђоковића је главни судија Џејмс Алсоп саопштио суду. Он је уз још двојицу судија чинио трочлано веће које је донело једногласну одлуку о томе да се српском и светском асу наложи да мора да напусти земљу.
Подсетимо, агонија Новака Ђоковића у Аустралији трајала је пуних 11 дана и он је у два наврата био заточен у озлоглашеном хотелу „Парк“ у којем су смештени мигранти од којих неки чак и по девет година.
Такође, светском броју један озбиљно је угрожено учешће и на другом Гренд слем турниру пошто је и у Француској за спортске и друштвене догађаје уведена обавезна вакцинација.
Новак Ђоковић и Данил Медведев на Аустралијан опену - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
СПОРТ
Медведев се сетио Ђоковића и – „боцнуо“ Надала /видео/
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић са заставом Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
СПОРТ
„Моника је добила нож у леђа, а Новаку не праштају успех – он је највећи понос Србије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала