- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Истанбул може бити домаћин самита лидера Русије и Украјине

Босфор - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Преговори Русије, Украјине и ОЕБС-а о Минским споразумима биће одржани у Истанбулу, саопштили су високи званичници турског Министарства спољних послова на прес-конференцији.

„Турска је од самог почетка заузела јасан став у руско-украјинској кризи – неопходни су кораци усмерени на смањење напетости, спречавање оружаног сукоба и даље јачање и одржавање дијалога. Заузимамо такав став и у НАТО-у. Турска је данас веома утицајна“, истичу извори.

Они подсећају да „Русија у почетку није желела посреднике“, али да је јуче портпарол Кремља Дмитриј „Песков рекао да Москва поздравља жељу да се утиче на Кијев „како би испунио своје обавезе према Минским споразумима.

„Украјина је, са своје стране, раније подржала идеју о посредовању Турске. Преговори о Минским споразумима одржаће се у Истанбулу. У њима ће учествовати исти актери као и до сада: Русија, Украјина, представници Донбаса и ОЕБС. Датум преговора још није одређен. Састанци у оквиру преговарачког процеса биће чести и редовни“, констатују извори из МИП Турске.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је, са своје стране, потврдио да Анкара жели да организује састанак председника Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског очи у очи .

„Атмосфера рата, то психолошко стање нас забрињава, јер смо ми земља која има добре односе са обе стране. Надамо се да ћемо организовати састанак уважених (председника) Путина и Зеленског, да ћемо обезбедити састанак очи у очи, лицем у лице“, рекао је Ердоган, истакавши да ће наставити контакте са Путином ради осигуравања мира и безбедности у региону

Како је раније рекао Ердоганов портпарол, Анкара је спремна да игра сваку улогу ради спуштања тензија између Москве и Кијева. Он је истакао да председник Ердоган преговара са руским и украјинским лидером., те да је обојицу позвао да дођу у Турску уколико желе да се састану и реше своје проблеме и несугласице.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва поздравља напоре сваке земље који могу да допринесу нормализацији ситуације у Украјини.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РУСИЈА
Кремљ о предлогу Ердогана: Ако могу да утичу на Кијев, онда поздрављамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала