- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић спреман за дијалог о БиХ са Турском и Србијом

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић поново је изразио спремност да заједно са председницима Турске и Србије, Реџепом Тајипом Ердоганом и Александром Вучићем, покушају да са политичким представницима три конститутивна народа у БиХ, постигну одговор о превазилажењу кризе у овој земљи, која би се могла проширити на цео регион.
Из кабинета хрватског председника навели су да је за Хрватску кључно да се Хрватима у БиХ гарантује легитимна заступљеност у телима власти и да се престане са њиховим прегласавањем.
„Председник Милановић је у новембру прошле године предложио посредовање тројице председника – Хрватске, Србије и Турске – сматрајући да такав формат посредовања може помоћи договору између три конститутивна народа у Босни и Херцеговини – Хрвата, Срба и Бошњака", подсетио је портпарол хрватског председника Никола Јелић.
Јелић је за загребачки дневник изјавио да Хрватска има уставну обавезу да брине о положају Хрвата у БиХ, као што јој је, како је навео, и стратешки интерес целовита и стабилна БиХ као држава три равноправна конститутивна народа.
Јелић је појаснио да иницијатива хрватског председника једино има за циљ да обезбеди равноправност сународника у БиХ.
„Председник Милановић предлагао је посредовање тројице председника искључиво с циљем да се осигура равноправност сва три конститутивна народа у БиХ и њихова легитимна заступљеност у телима власти“, рекао је Јелић.
Након сусрета председника Србије Александра Вучића и турског колеге Ердогана у недељу у Анкари, где је било речи о овој теми, Јелић каже да је Милановићу драго да разговори заинтересованих страна иду у том смеру и верује да такав формат посредовања има реалне изгледе за успех.
„Ако је могуће договорити посредовање те врсте, председник Милановић ће учествовати , али при томе очекује и подршку Владе Хрватске“, навео је Јелић у изјави за Вечерњи лист.
РЕГИОН
Шта ће Ердоган рећи Бакиру: Турска као адут у решавању кризе у Босни
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
„Погрешна интерпретација“: Изетбеговић о предлогу Ердогана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала